Simona Ionescu / Redactor Șef

Predicția unui celebru astronom și astrofizician făcută în anul 1995 se adeverește. E incredibil ce a putut să spună

Predicția unui celebru astronom și astrofizician făcută în anul 1995 se adeverește. E incredibil ce a putut să spună
În urmă cu zeci de ani, dr. Carl Sagan, celebru astronom și astrofizician, a făcut o predicție sstranie despre viitor, părând să prezică ascensiunea tehnologiei mari, a dezinformării și a Twitter.

Considerat cel mai bun „predicator al științei”, dr. Carl Sagan, astronom și astrofizician, a fost un „îndemânatic” în ceea ce privește perspectivele ascuțite asupra umanității. Ce a prezis începe să se adeverească.

Urmărirea păcii și a adevărului este subminată de vechii prieteni ai omenirii: superstiția și pseudoștiința

În cartea sa din 1995, „Lumea bântuită de demoni: Science as a Candle in the Dark (Știința ca o lumânare în întuneric)”, Sagan explică modul în care metoda științifică a ajutat la iluminarea multora dintre cele mai sumbre colțuri ale universului. Cu toate acestea, el crede că urmărirea păcii și a adevărului este subminată de vechii prieteni ai omenirii: superstiția și pseudoștiința.

În cadrul unui pasaj al textului care a devenit viral, Sagan și-a expus viziunea pesimistă despre direcția în care se vor îndrepta SUA dacă își vor pierde admirația pentru rațiune, raționalitate și gândire deschisă.

Incredibila predicție a unui astronom celebru

„Puteri tehnologice impresionante vor fi în mâinile a foarte puțini oameni”

„Știința este mai mult decât un corp de cunoștințe; este un mod de gândire. Am o presimțire a unei Americi în timpul copiilor sau nepoților mei – când Statele Unite vor fi o economie a serviciilor și a informației. Când aproape toate industriile manufacturiere cheie vor fi plecat în alte țări. Când puteri tehnologice impresionante vor fi în mâinile a foarte puțini oameni, iar nimeni care să reprezinte interesul public nu va putea măcar să înțeleagă aceste probleme.

„Alunecăm, aproape fără să ne dăm seama, înapoi în superstiție și întuneric”

Când oamenii și-au pierdut capacitatea de a-și stabili propriile agende sau de a-i pune la îndoială în cunoștință de cauză pe cei care dețin autoritatea. Când, strângându-ne în brațe cristalele și consultându-ne nervos horoscoapele, cu facultățile critice în declin, incapabili să distingem între ceea ce ne face să ne simțim bine și ceea ce este adevărat. Alunecăm, aproape fără să ne dăm seama, înapoi în superstiție și întuneric.”, a spus astronomul. Astrofizicianul a vorbit că există totuși o speranță: educația și implicarea în procesul științific.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre