În urma grevei generale a profesorilor din 2023, s-a instituit prin contract colectiv de muncă ca profesorii și elevii să aibă zi liberă pe 5 iunie 2024.
Pe 5 iunie se sărbătorește Ziua Învățătorului
Este o premieră națională, iar contractul, care a intrat în vigoare pe 6 iunie 2023, stipulează că această zi nu va fi recuperată. Ziua de 5 iunie, Ziua Învățătorului, coincide cu aniversarea lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern.
Ziua Învățătorului care a fost instituită prin Legea nr. 289/2007, este și un omagiu adus celor care contribuie la educația copiilor. Decizia declarării zilei libere la nivel național a fost confirmată de liderul sindical al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a declarat acesta pentru România TV.
Și tot zi liberă va fi și data de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, potrivit ordinului privind structura anului școlar și contractului colectiv de muncă.
Când intră elevii în vacanța de vară 2024
A mai rămas puțin timp până când elevii vor lua vacanța de vară. Cei din clasa a XII-a vor termina anul școlar pe data de 7 iunie, iar cei din clasa a VIII-a pe 14 iunie. Pe 28 iunie vor încheia anul școlar și elevii din învățământul tehnologic și profesional. Anul școlar 2024-2025 va începe pe 9 septembrie, și va avea 36 de săptămâni de cursuri. S-a decis să fie crescută durata cursurilor, pentru ca România să se alinieze la standardele europene.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook