Experți americani și ONU au avertizat că pandemia va aduce în 2021 una dintre cele mai grave crize alimentare din ultimii zeci de ani. Iată că previziunea lor prinde contur.
Preţurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
Prețurile alimentelor a crescut, în special cel al cerealelor. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat încă de anul trecut că lumea se află în pragul celei mai grave crize alimentare din ultimii 50 de ani.
Și noi și în lume mâncarea este tot mai scumpă. Preţurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Nu doar la noi, ci în toată lumea.
Din datele furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură rezultă s-a scumpit tot ce înseamnă materie primă, scrie evz.ro.
Preţul cerealelor a crescut cel mai mult, respectiv, cu 36,6% faţă de luna mai a anului trecut. Preţul porumbului aproape că s-a dublat.
În același timp uleiurile vegetale s-au scumpit cu aproape 8 procente, iar preţul zahărului s-a ridicat cu 6,8%. Carnea şi laptele au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţ cu 2,2, respectiv 1,8 la sută.
Puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută
Aceste scumpiri au efecte directe asupra noastră. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre acest subiect, la News Hour with CNN.
„Pentru noi românii, este foarte dificil. Spun lucrul acesta pentru că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută, în ultima perioadă. Dacă urmărim statistic, numărul șomeriflor a crescut, cantitatea vândută a scăzut. Nu este o problemă doar în România, este o problemă generală.
Pe de-o parte, fiecare stat își face o protecție din acest punct de vedere și atunci exporturile scad și apare o ofertă mai mică pe fondul unei cereri mai mari. Ar trebui să intervenim cu politici realizate de Ministerul Agriculturii, în strânsă legătură cu producătorii. Seceta de anul trecut conduce la scumpirile de anul acesta”, a explicat Dragoș Frumosu, la Antena 3.
Raportul furnizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură
- cel mai ridicat nivel al preţurilor alimentelor din ultimii 10 ani
- preţul cerealelor +36.6%
- preţul porumbului +89,9%
- preţul uleiurilor vegetale +7,8%
- preţul zahărului +6,8%
- preţ carne +2,2%
- preţ lactate +1,8%. Sursa: evz.ro
Ce probleme va avea Omenirea în 2021. Previziuni sumbre
Previziunile experților pentru anul 2021, în contextul pandemiei
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook