Simona Ionescu / Redactor Șef

Previziune șocantă a oamenilor de știință. Lumea va sfârși sub apă

Previziune șocantă a oamenilor de știință. Lumea va sfârși sub apă
Potrivit specialiștilor, 90% din rezervele de apă dulce din lume se află sub continentul alb, Antarctica. Tot aici se află și aproximativ 30 de milioane de kilometri cubi de gheață, dar și vulcani adormiți.

În cazul în care aceștia se vor trezi, spun oamenii de știință, vor putea avea loc erupții masive, tot globul pământesc va fi inundat. Va fi sfârșitul lumii…

Cel mai periculos este Muntele Takahe

Printre cei 100 de vulcani adormiți, recent descoperiți, există și câțiva activi, susține publicația Express. Dintre toți aceștia, cel mai periculos este Muntele Takahe, care se află aproape de centrul îndepărtat al calotei de gheață al Antarcticii de Vest.

Oamenii de știință povestesc că acum 18.000 de ani, acest vulcan a fost implicat în mai multe erupții bogate în halogen, care consumă foarte mult ozon. Din acest motiv s-a produs o gaură imensă în ozon, iar ghețarii s-au topit și astfel s-ar fi încheiat ultima eră glaciară. Studiile spun că e puțin probabil ca scenariul să se repete, dar nimic nu este imposibil cu natura.

Ce se va întâmpla dacă vreunul dintre vulcani ar erupe în viitor

De asemenea, oamenii  de știință susțin că pe teritoriul Australiei se află și celebrul vulcan Big Ben, iar la începutul acestui an acesta a început să arunce lavă. Dacă în trecut, se spunea că Africa de Est este cea mai bogată în vulcani, pe primul loc se situează acum regiunea vulcanică a Antarcticii.

În acest moment, spun specialiștii, există doar doi vulcani activi în Antarctica, total diferiți de ceea ce există în întreaga lume, e vorba de Muntele Erebus și altul în Insula Deception.

Nivelul mării s-ar putea ridica cu 60 de metri

Profesorul de vulcanologie de la Universitatea din Leicester, John Smellie, a spus ce se poate întâmpla dacă vulcanii adormiți sau cei activi ar începe să se miște. S-ar produce cantități imense de apă, care ar ajunge în mare și astfel nivelul acesteia ar putea să se ridice chiar și cu 60 de metri. În această situație, spun cercetătorii, oamenii n-ar putea să reziste pe planetă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre