Prima clădire din lume alimentată de alge vii. A schimbat total regulile arhitecturii

În orașul Hamburg din Germania există o clădire care a schimbat total regulile arhitecturii. E vorba de BIQ House, prima construcție din lume cu o fațadă formată din panouri pline cu alge vii. Clădirea a fost inaugurată în anul 2013, în cadrul Expoziției Internaționale de Construcții.
Situată pe Am Inselpark 17, în cartierul Wilhelmsburg din Hamburg, BIQ House este o clădire rezidențială cu patru etaje și 15 apartamente. Construcția are o fațadă specială, numită SolarLeaf, formată din 129 de bioreactoare din sticlă, fiecare cu o înălțime de 2,5 metri și o lățime de 0,7 metri, care sunt așezate pe laturile de sud-est și sud-vest ale clădirii.
Panourile sunt transparente și conțin microalge, care, prin fotosinteză transformă lumina solară, dioxidul de carbon și nutrienții în energie și biomasă.
Fațada este prima din lume de acest fel și funcționează asemenea unei centrale electrice „vii”. Potrivit specialiștilor, algele se înmulțesc atunci când soarele strălucește intens, oferă umbră interiorului și astfel nu mai este nevoie de aer condiționat. Un alt lucru important este faptul că micuțele vietăți au și rolul de a absorbi dioxidul de carbon și astfel este redusă poluarea urbană.
Fiecare bioreactor este format din patru straturi de sticlă, cu o cavitate de 24 de litri în care algele sunt cultivate. Sunt recoltate la trei-patru săptămâni și printr-un proces de fermentare transformate în biogaz.
Lumina neabsorbită de alge este captată de panouri și transformată în energie termică, utilizată ulterior pentru încălzirea clădirii și a apei. Iar excesul de căldură este stocat în puțuri geotermale subterane și folosit ulterior. Panourile reduc pierderile de căldură și zgomotul și sunt și un element vizual unic, pentru că fațada își schimbă nuanța în funcție de creșterea algelor.
Sistemul BIQ House a fost dezvoltat de un consorțiu format din firmele Arup (design și inginerie), Splitterwerk Architects (arhitectură), SSC Strategic Science Consult (tehnologie bioreactoare) și Colt International (sisteme climatice).
Costurile acestui proiect inedit au fost estimate la 4,5 milioane de euro. Proiectul a fost susținut și de inițiativa „ZukunftBau” a guvernului german, care promovează construcțiile inovatoare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook