Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul pregătește amenzi de 12.000 de lei și muncă în folosul comunității. Proiectul de lege a fost adoptat recent de Senat

Guvernul pregătește amenzi de 12.000 de lei și muncă în folosul comunității. Proiectul de lege a fost adoptat recent de Senat
Un proiect de lege adoptat recent de Senat și aflat în prezent pe masa Camerei Deputaților propune măsuri legislative drastice. Amenzile pot ajunge la 12.000 de lei, dar se poate ajunge și la muncă în folosul comunității.

Autoritățile din România pregătesc o lovitură grea pentru cei care tulbură liniștea publică prin petreceri zgomotoase sau prin utilizarea aparaturii muzicale la volum ridicat. Un proiect de lege adoptat recent de Senat și aflat în prezent pe masa Camerei Deputaților propune măsuri legislative drastice.

Dacă vor fi aprobate și promulgate, noile reglementări vor aduce amenzi usturătoare de până la 12.000 de lei și chiar obligativitatea prestării muncii în folosul comunității.

Amenzi usturătoare între 4000-6000 de lei

Conform propunerii legislative, organizarea de petreceri private în spații deschise, corturi sau alte amenajări, care implică utilizarea aparaturii muzicale la un nivel ce deranjează vecinii, va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei.

Cine recidivează și face aceeași faptă în decurs de 72 de ore, va rămâne cu buzunarul gol, pentru că amenzile pot fi între 6.000-12.000 de lei. Contravenienții riscă să fie obligați să presteze între 100-150 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, o măsură menită să responsabilizeze și să descurajeze comportamentele iresponsabile.

Tulburarea liniștii publice va fi grav sancționată

Guvernul pregătește amenzi de 12.000 de lei și muncă în folosul comunității. Proiectul de lege a fost adoptat recent de Senat
Amenzi usturătoare dacă dați muzica tare!

De asemenea, cine va tulbura liniștea locatarilor între orele 22.00-08.00 și 13.00-14.00 va fi sancționat dur. Amenzile vor crește de la valoarea de 500-1.500 de lei cât sunt în prezent la suma cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

Sancțiunile nu vor mai fi limitate la orașe, ci se vor aplica și în zonele rurale, pentru ca toată lumea să fie egală în fața legii indiferent de locul în care trăiește. Proiectul de lege este aprobat de Senat și are toate șansele să fie votat și de Camera Deputaților.

Dacă va fi promulgat, acesta va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiativa legislativă vine într-un context în care tulburarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai presantă, mai ales în zonele rezidențiale aglomerate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri