Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințul Harry s-a făcut american cu acte în regulă. Documentul a ieșit la iveală

Prințul Harry s-a făcut american cu acte în regulă. Documentul a ieșit la iveală
Deja sunt patru ani de când Prințul Harry a părăsit Marea Britanie. El și soția sa  s-au instalat în California. Iar fiica lor a venit pe lume acolo. Deseori s-a spus că prințul ar dori și cetățenie americană. Dacă primul pas poate fi considerat strămutarea din țara natală, al doilea pas tocmai a fost făcut zilele acestea.

Prințul Harry s-a făcut american cu acte în regulă. Daily Mail are și dovada acestui fapt care apare la patru ani după decizia numită în media Megxit. Reamintim că la 8 ianuarie 2020, Prințul Harry, Ducele de Sussex, și soția sa, Meghan, Ducesa de Sussex, și-au anunțat pe Instagram decizia de a „face un pas înapoi ca membri „seniori” ai familiei regale britanice, împărțindu-și timpul între Regatul Unit și America de Nord, devenind independenți financiar și reprezentând monarhia doar la un nivel redus.

Săptămâna aceasta s-a aflat că Prințul Harry a renunțat la rezidența britanică și declară că SUA este „noua sa țară”. El a menționat Statele Unite ale Americii ca reședință principală pentru prima dată de când și-a rupt legăturile cu familia regală, în 2020. Ducele de Sussex și-a actualizat recent dosarul locuinței, afirmând că „noua țară / noul stat rezident în majoritatea timpului” este acum SUA, conform documentelor obținute de Daily Mail.

Prințul Harry a renunțat oficial la rezidența britanică și menționează că locuiește în SUA din 29 iunie 2023 (Daily Mail)

Documentele – prezentate de Companies House, au legătură cu afacerea lui Harry care își propune să transforme călătoriile în unele ecologice, Travalyst, și au fost depuse miercuri. (Fondată în 2019 de Prințul Harry, Ducele de Sussex, Travalyst este o coaliție globală non-profit a unora dintre cele mai mari nume din domeniul călătoriilor și tehnologiei: Amadeus, Booking.com, Expedia Group, Google, Mastercard, Sabre, Skyscanner, Travelport, Trip.com Group, Tripadvisor și Visa.)

Prințul Harry s-a făcut american cu acte în regulă

Totuși, Harry a menționat „data schimbării” reședinței ca fiind  29 iunie 2023. Mențiunea are legătură cu momentul în care Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, s-au mutat oficial din casa lor din Regatul Unit, pe 28 iunie 2023, la trei luni după ce Regele Charles i-a evacuat din proprietatea cunoscută sub numele de Frogmore Cottage.

Deși nu este clar dacă renunțarea Prințului Harry la rezidența sa britanică va afecta vreunul dintre titlurile sale, el ar putea avea șansa de a discuta această problemă cu tatăl său luna viitoare, în timpul vizitei la Londra, menționează Page Six.

Prințul britanic ia în calcul obținerea cetățeniei americane

În ciuda modificării din acte, Harry a explicat în decembrie 2023 că încă consideră Regatul Unit „casa” lui, dar că s-a simțit „forțat” să fugă în SUA din cauza problemelor de siguranță.

„Marea Britanie este esențială pentru moștenirea copiilor mei și un loc în care vreau ca aceștia să se simtă acasă la fel de mult ca acolo unde locuiesc în prezent în SUA”, a spus ducele într-o declarație scrisă citită într-un tribunal din Londra, în timpul procesului în care cerea Coroanei să îi asigure securitate de cel mai înalt nivel în timpul vizitelor sale  în țara natală. Așa cum știți, solicitarea lui a fost în final respinsă.

Prințul Harry, Meghan și cei doi copii ai lor, locuiesc de 4 ani într-un conac în Montecito, California (Instagram)

De atunci, prințul Harry și-a exprimat public interesul pentru a obține cetățenia americană. „Cetățenia americană este un gând care mi-a trecut prin minte, dar cu siguranță nu este ceva care este o prioritate pentru mine în acest moment”, a spus el pentru „Good Morning America” în februarie.

Ce ar avea de pierdut Prințul Harry dacă devine cetățean american

Amintim că Harry și Markle au locuit în California cu cei doi copii ai lor în ultimii patru ani și, potrivit prințului, probabil că vor rămâne acolo pentru o vreme. „Este uimitor”, a spus el despre viața de pe Coasta de Vest. „Iubesc fiecare zi”, a continuat. Ei au un conac izolat într-o zonă rezidențială de lux exclusivistă, care le permite celor doi copii ai lor să crească armonios, cunoscând natura, departe de hărțuirea paparazzilor. Familia are grădină, livadă, inclusiv coteț cu găini.

O discuție interesantă este dacă Prințul Harry va trebui sau nu să renunțe la titlurile sale regale pentru a obține noua cetățenie. Serviciul de Cetățenie și Imigrare din SUA (USCIS) are o secțiune pe site-ul său, numită „Renunțarea la Titlul sau Ordinul nobiliar” care poate impune Ducelui de Sussex, în cazul în care devine cetățean american, să nu mai poată fi menționat ca atare.

„Orice solicitant care are titluri de ereditate sau poziții nobiliare într-un stat străin trebuie să renunțe la titlu sau poziție”, se arată în preambulul „Jurământului de credință” față de Statele Unite pe care îl va face un solicitant căruia i s-a aprobat cetățenia americană. „Solicitantul trebuie să renunțe în mod expres la titlu într-o ceremonie publică, iar USCIS trebuie să consemneze renunțarea ca parte a procedurii”, se mai arată pe site.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre