În timp ce românii se grăbesc să ia credite de consum sau ipotecare pentru a-și permite proprietăți imobiliare, câteva ponturi de la specialiști sunt mai mult decât binevenite și utile. A merge pur și simplu la bancă pentru un credit nu este cel mai bun lucru pe care îl puteți face când aveți nevoie de bani în plus. Nu toate băncile acționează în interesul real al clientului.
Poți să trăiești bine fără 50% din venituri?
Creșterea prețurilor și scumpirea traiului zilnic justifică nevoia de a vă gestiona finanțele cu prudență. Sunt bănci care acceptă o marjă de îndatorare de 50% din totalul veniturilor unei persoane, dar întrebarea este în ce măsură se mai poate descurca acea persoană dacă acceptă acest grad de îndatorare.
Un număr de 2,5 milioane de români, persoane fizice, au credite ipotecare, credite de consum şi carduri de credit, potrivit celor mai recente informații transmite de BNR la solicitarea ZF. La finele lunii august, existau peste 540.000 de români cu credite ipotecare, peste 1,2 milioane de români cu credite de cosum iar peste 712.000, posesori de carduri de credit.
Românii ar trebui să fie extrem de prudenți
Pentru cei interesați să ia credite, specialiștii în materie de finanțe recomandă o rată lunară care să nu depășească un sfert din venitul lunar. A renunța la 25% din venitul lunar, pe o anumită perioadă de timp, nu atrage eforturi semnificative și nu va schimba radical nivelul de trai. Pe de altă parte, aceiași specialiști au un sfat important pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință: valoarea acesteia ar trebui să se încadreze în veniturile obținute în patru ani, cumulate.
Într-un episod al #PodcasturileCSALB, trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie și Ana Popescu, specialist în retail, avertizează că, în contextul deficitului bugetar ridicat și al posibilității majorării fiscalității în 2025, românii ar trebui să fie extrem de prudenți în accesarea creditelor.
Cele mai tari ponturi pentru a lua credite
Adrian Asoltanie sfătuiește consumatorii care iau un credit ipotecar pentru achiziția unei locuințe să fie vigilenți. Concret, sfatul său este să nu vă bazați pe sume maxime de creditare, deoarece s-ar putea să nu aveți, în final resursele necesare pentru a achita datoria. În opinia sa, ideal este ca rata lunară să nu depășească un sfert din salariu și ca valoarea locuinței să fie raportată la venitul cumulat pe patru ani. El sfătuiește toți românii să încerce să facă economii constante pentru a se putea bucura de stabilitate financiară pe termen lung.
O idee bună în cazul creditelor ipotecare o reprezintă refinanțarea creditelor existente cu unele cu dobânzi fixe, care oferă o mai mare stabilitate financiară.
Ideal, în momentul în care luați un credit ipotecar, este să vă încasați veniturile prin intermediul băncii creditoare. Astfel, veți putea reduce valoarea ratei, beneficiind, ca parte a programului de fidelizare, de reduceri de comisioane și acces la servicii electronice gratuite.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook