MApN a făcut un anunț îngrijorător în legătură cu prima serie de recrutare a soldaților-profesioniști din acest an. Conform datelor transmise, recrutarea întâmpină probleme majore, conform rezultatelor publicate în urma testelor. În ciuda acestora, Armata României își dorește și are nevoie de mai mulți militari, iar MApN consideră că acest lucru este realizabil.
Prima campanie de recrutare de anul acesta a pus la dispoziție un total de 5.093 locuri disponibile. Recrutarea și selecția s-au realizat în 41 de județe și în București. Numărul total de candidați înscriși a fost de 6.448 persoane, din care 20% persoane de sex feminin, care au generat un indice de interes de 1,3 per loc.
Candidații au picat la proba fizică
Conform anunțului MApN, cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de proba fizică. Mai exact, 24% dintre candidați au picat la prima probă, cea fizică: „Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie).
Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, a transmis MApN.
Probleme și la evaluarea psihologică
O problemă a fost și la evaluarea psihologică, ce reprezintă a doua probă. Din totalul celor trecuți de proba fizică, 18% dintre candidați au picat la testul psihologic. La evaluarea medicală au picat 12% dintre candidații rămași.
La final, 2.626 candidați au fost declarați admiși, ceea ce înseamnă un indice de admitere de 40%.
MApN vrea salarii adecvate pentru militari
MApN a mai transmis că, din perspectivă profesională, dorința de a face parte din armată trebuie să fie susținută și de un nivel salarial adecvat. În acest context, se prezintă estimările veniturilor lunare posibile pentru luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților și gradaților profesioniști, într-o simulare care ia în considerare aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr. 26/2024 și care pot fi ajustate în funcție de condițiile individuale în care se desfășoară activitatea:
Venitul lunar net pentru un soldat profesionist la începutul carierei este de 4.399 lei, din care 3.345 lei reprezintă solda lunară și 1.054 lei norma de hrană. Cel mai mare venit lunar net pentru un soldat/gradat profesionist ajunge la 5.765 lei, cu o soldă lunară de 4.711 lei și norma de hrană de 1.054 lei. Venitul lunar net mediu pentru un soldat/gradat profesionist este de 5.082 lei, format din solda lunară de 4.028 lei și norma de hrană de 1.054 lei.
Soldele s-ar putea mări cu 30%
Este în curs de reglementare și o modalitate de aplicare a unei majorări de până la 30% a soldelor de funcție pentru personalul angajat în unitățile implicate în menținerea și consolidarea capacității operaționale.
„Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale. De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului”, a mai transmis MApN.
Începerea celei de-a doua campanii de recrutare-selectare a soldaților profesioniști în Armata României este programată pentru luna mai.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook