Simona Ionescu / Redactor Șef

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană
România a câștigat  acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicată vineri seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID. Guvernul României  salută această decizie și  mulțumește tuturor celor implicați în apărarea  intereselor statului român.

„Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva  intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

S-au cerut despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari

În proces, compania Gabriel Resources a cerut României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, adăugând și dobânda, deși suma inițială fusese de 4,2 miliarde. Avocații angajați de România pentru a lupta în acest proces au făcut multiple comunicări către guvernele noastre, care s-au suscedat din anul 2016 încoace, atenționând că sunt mari șanse să pierdem procesul deschis la Washington.

„Gabriel Resources”, compania canadiană, a intentat proces României după ce au apărut informațiile despre introducerea zonei aurifere de la Roșia Montană în patrimoniul internațional UNESCO, ceea ce însemna stoparea oricăror negocieri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre