Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii depun flori și lumânări la statuia lui Ivan Patzaichin din fața stadionului Dinamo. Povestea statuii e cu cântec

Românii depun flori și lumânări la statuia lui Ivan Patzaichin din fața stadionului Dinamo. Povestea statuii e cu cântec
A fost un campion și un mare om al sportului. Românii îl știu bine, l-au aplaudat când lua medalii pentru România la marile competiții mondiale, și l-au admirat în ultimii ani pentru proiectele sale din care nu lipsea sportul pentru copii.

A fost reprezentantul unui sport greu, caiac-canoe, şi unul dintre puţinii sportivi români căruia i s-a ridicat statuie încă din timpul vieţii, în fața Clubului Sportiv Dinamo din Capitală. Acolo, astăzi, mai mulți bucureșteni s-au dus să-i pună lumânări și flori.

Este un semn al omagiului pentru cei 40 de ani în care steagul României a fost ridicat la campionatele și olimpiadele sportive, datorită rezultelor de excepție ale lui Ivan Patzaichin, ca sportiv și antrenor.

Comentatorul sportiv Dumitru Graur, un prieten al lui Patzaichin, spune că marelui sportiv nu i-a plăcut deloc ideea Clubului Dinamo de a-i face statuie cât timp era în viață. Se rușina de chestia asta.

Când l-au chemat la inaugurare, n-a putut să refuze, ținea prea mult la Dinamo ca să stârnească un scandal prin absența sa. Când stătea de vorbă cu jurnaliști mai apropiați povestea chestia asta cu o modestie teribilă.

La fel cum își descărca sufletul de amărăciunea că multe uși i se închideau sau promisiunile rămâneau doar promisiuni atunci când cerea ajutor unor persoane din instituții, pentru dezvoltarea proiectelor sale sportive.

Șocat a fost și la începutul anului când a fost atacat în spațiul virtual de simpatizanții USR că s-a retras din comisia pentru desemnarea guvernatorului Deltei. Niște neica-nimeni se găsiseră să-l jignească pe el, un mare patriot care dorea să facă tot ce poate pentru România.

Revenind la statuia lui de la Dinamo, iată ce a povestit azi Dumitru Graur.

„Ivan mi-a spus că nici nu-i vine să mai treacă pe șoseaua Ștefan cel Mare ca să nu vadă statuia lui. Îi era rușine că are statuie la Dinamo în timpul vieții”, a spus Dumitru Graur, comentând la Antena 3 dispariția marelui canotor Ivan Patzaichin.

Din nefericire viața lui a fost curmată prea repede de un cancer pulmonar, iar românii au acum unde să-i depună omagiul lor pentru momentele de bucurie și extaz pe care le-a oferit atunci când, înfășurat sau nu în tricolor, imnul și numele României se făceau auzite la festivitățile de premiere de pe mapamond.

Sicriu cu trupul marelui sportiv va fi depus la Clubul Dinamo.

Drum lin, Ivan Patzaichin!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre