Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a stins din viață o altă stea a industriei muzicale internaționale. Îl plânge o lume întreagă

S-a stins din viață o altă stea a industriei muzicale internaționale. Îl plânge o lume întreagă
Unul dintre cei mai cunoscuți regizori de videoclipuri muzicale a plecat din această lume. Bruce Gowers a revoluționat industria muzicală, după ce a făcut videoclipul „Bohemian Rhapsody” al inegalabilei formații Queen.

Regizorul a decedat la reședința sa din Santa Monica, ca urmare a unei infecții respiratorii acute. Avea 82 de ani.

Regizorul s-a bucurat de un succes uriaș în televiziunea americană, numele său fiind legat și de spectacole extraordinare la premiile Emmy, MTV, Academy of Country Music și Comedy Awards. A regizat nouă serii ale emisiunii American Idol: The Search for a Superstar, care i-a adus un premiu Emmy în 2009.

El a condus o serie de emisiuni speciale de televiziune pentru legendele muzicii, printre care Rolling Stones, Prince, Fleetwood Mac și Rod Stewart. De asemenea, a fost în spatele concertului inaugural al președintelui Bill Clinton de la Lincoln Memorial, care a reunit artiști de la Michael Jackson și Aretha Franklin la Tony Bennett, Bob Dylan și rapperul LL Cool J.

Nu a primit niciodată ce a meritat

Evenimentul care a marcat numele lui Gowers în istorie a fost videoclipul lui Queen pentru Bohemian Rhapsody, în anul 1975. Gowers lucrase deja cu trupa în 1974, apoi băieții l-au rugat să-i ajute și la videoclipul promoțional al Bohemian Rhapsody.

În anul 2018, regizorul a povestit pentru DamilyMailTV cum a înregistrat singur videoclipul la Elstree Studios din Londra în mai puțin de patru ore, astfel încât trupa „s-ar putea afla la pub înainte de ora de închidere”, menținând costurile la doar 5.600 USD. Prima dată, trupa a văzut că acea casetă a fost difuzată în emisiunea live de la BBC, 48 de ore mai târziu. Videoclipul a avut parte de un succes imens, iar Queen a fost propulsată la statutul de star rock.

Din păcate însă, Gowers nu a fost niciodată răsplătit pentru ajutorul dat. El primit atunci doar 590 de dolari pentru munca la acest proiect, iar clipul a fost vizionat până în acest moment de 1,5 miliarde de ori pe youtube.

Queen nu i-a mulțumit niciodată

A devenit astfel, al doilea clip musical din secolul al XX-lea care a depășit pragul de un miliard, după „November Rain” al lui Guns N’ Roses. „La acea vreme era o lume nouă, lumea videoclipurilor, și nu credeam că cineva era atât de interesat să facă bani. (…) Singurul lucru care mă deranjează este că îmi folosesc videoclipul de 40 de ani, deși nu m-au plătit niciodată și nici nu mi-au mulțumit”, a comentat Gowers cu cinci ani în urmă.

A lucrat cu Rolling Stones, Prince, Michael Jackson

Bruce Gowers a lucrat cu cei mai mari artiști ai lumii, de la The Rolling Stones ( „Hot Stuff”, „Hey Negrita” și „Fool To Cry”) până la Prince („Controversy”, „Sexuality”), Michael Jackson („Rock with You”, „She’s Out of My Life”) sau Whitney Houston („Why Does It Hurt So Bad”).

Ultima sa creație ca regizor de videoclipuri muzicale a fost cel pentru melodia lui Tony Christie „Is This the Way to”, în 2005. Tot el a regizat timp de două decenii show-uri TV ale unor vedete celebre la Hollywood precum Billy Crystal, Robin Williams și Rodney Dangerfield. Și tot Gowers a fost cel care a regizat filmul ”Delirious” al lui Eddie Murphy, considerat unul dintre cele mai bune filme de comedie din toate timpurile.

A câștigat un Premiu Emmy, în 2009, pentru munca sa la American Idol și și-a adjudecat un Grammy la categoria ”Cel mai bun videoclip muzical, categoria Long Form”, pentru clipul lui Huey Lewis din 1984.

A fost căsătorit de trei ori

Regizorul a fost căsătorit de trei ori, iar împreună cu ultima parteneră de viață, scriitoarea și producătoarea Carol Rosenstein, pe care a întâlnit-o pentru prima dată la filmările pentru videoclipul piesei Tonight’s the Night a lui Rod Stewart din 1976, a creat franciza Kidsongs, care include o emisiune TV, DVD-uri și CD-uri cu muzică. Gowers și Rosenstein locuiau în Malibu de 23 de ani. Regizorul a avut un fiu, o fiică vitregă și patru nepoți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre