Simona Ionescu / Redactor Șef

Săptămâna Mare. Pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ

Săptămâna Mare. Pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ
Creştinii ortodocşi intră azi, 26 aprilie, în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştelui. În biserici, se fac slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Fiecare zi are o semnificaţie deosebită.

Începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui. Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar. Preotul Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sf. Gheorghe Nou, a vorbit despre curățirea sufletului pentru întâmpinarea Sărbătorilor pascale.

Săptămâna Mare. Pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui începe astăzi, 26 aprilie. Preotul Cărămizaru a mai precizat:”Se poate ține și post negru. Important este ca, dincolo de postul trupesc, să ținem și postul sufletelor noastre, prin viață curată, prin gând frumos, rugăciune, fapte bune”, scrie evz.ro.

“Trebuie să punem o simbioză firească între trup, care și el se despovareaza prin această alegere, este alegerea iubirii. Este dialogul nostru cu Dumnezeu, prin post și rugăciune. Și sufletul trebuie să fie luminos, gata să facă binele.

Domnul nostru a fost batjocorit, bătut, umilit, pus pe cruce și s-a rugat pentru răstingnitorii lui. Noi, oamenii, pentru un cuvânt pe care ni-l spune aproapele noastru, unii nu uită o viață întreagă. Iar el i-a iertat pe cei care îl prigoneau cumplit.

El ne cere să ne iubim unii pe alții cu iubirea cea mai înalta. E vreme să auzim cuvântul Lui, pentru că este cuvântul vieții, cuvântul învierii. Învierea lui este învierea noastră”, a mai spus părintele Cărămizaru la Antena 3, citat de evz.ro.

Începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui. Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului

Săptămâna Mare. Ce nu avem voie să facem

În Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”.

Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba este dedicată vieţii lui Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt cu 30 de arginţi. În Lunea din Săptămâna Mare se scoate totul din casă la aerisit, se repară, se spală şi se văruiesc casele, iar mobilierul se curăţă şi se repară.

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casa. Marţea Mare este ultima zi in care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă.

Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Este bine să te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă.

Joia Mare este ziua când a avut loc Cina Cea de taină, rugăciunea lui Iisus Christos în Grădina Ghetsemani, trădarea lui Iuda şi prinderea lui Iisus. Oamenii se spovedesc şi se împărtăşesc. În Joia Mare se vopsesc ouăle şi se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca şi cozonacii.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua cea mai neagră din istoria Creştinismului. Este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii. Seara se merge la biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului. În Vinerea Mare se ţine post negru, nu se găteşte, nu se face foc, nu se lucrează în gospodărie.

Sâmbăta Mare este ultima zi de post. Sâmbăta Mare este ziua când are loc Învierea. Se încheie şi pregătirile pentru Sărbătoarea Paştelui. Este noaptea în care în biserici preoţii împart Lumina.

Duminică este Ziua Luminată, când toţi creştinii sărbătoresc cu bucurie Învierea Domnului, cel mai important eveniment al creştinătăţii. Duminica Paştelui simbolizează biruinţa lui Iisus asupra morţii şi promisiunea vieţii veşnice.


De ce mielul este sacrificat de Paște. Ce semnificație are

Legenda iepurașului de Paște. De ce și de unde vine

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre