Mielul este un simbol străvechi, prezent în religiile cele mai importante ale lumii. Simbolul mielului, alb și nepătat, se leagă de ce propovăduia Ioan Botezătorul.
Mielul de Paşte, simbolul Domnului Iisus Hristos
Mielul este un simbol străvechi. Când Iisus este numit Mielul lui Dumnezeu se referă la faptul că El este sacrificiul, perfect şi suprem, pentru păcat.
De fapt, întregul sistem al sacrificării stabilit de către Dumnezeu în Vechiul Testament a pregătit terenul pentru venirea lui Iisus Hristos. Era sacrificiul perfect pe care Dumnezeu L-a oferit ca răscumpărare pentru păcatele poporului Său.
Sacrificarea mieilor a jucat un rol foarte important în viața religioasă a evreilor. Ioan Botezătorul s-a referit la Iisus ca fiind “Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.
Sărbătoarea Paştelui era una dintre principalele sărbători la evrei în amintirea eliberării evreilor de către Dumnezeu din robia la care erau supuşi în Egipt. De fapt, sacrificarea unui miel de Paşte şi stropirea tocurilor de la uşi cu sânge este o imagine frumoasă a lucrării ispăşitoare pe care Hristos a făcut-o pe cruce.
Un alt sacrificiu important care implica mieii era sacrificiul zilnic de la templul din Ierusalim. În fiecare dimineață şi seară, un miel era sacrificat în templu pentru păcatele poporului (Exod 29:38-42).
Aceste sacrificii zilnice, ca toate celelalte, se făceau cu scopul de a arăta oamenilor spre sacrificiul lui Hristos pe cruce. De fapt, timpul la care Iisus a murit pe cruce corespunde timpului la care se făcea sacrificiul de seară la templu.
Ce simbolizează mielul
Mielul este un simbol al reînnoirii, renaşterii, victoriei vieţii asupra morţii, bunătăţii, purităţii, inocenţei. Încă din timpuri străvechi, era considerat una din jertfele cele mai potrivite pentru salvarea, mântuirea cuiva.
Acest simbol a fost folosit prima oară în cultul lui Dionysius. Era un ritual în care un miel era aruncat într-o prăpastie pentru a-l îmbuna pe Pylaochos, gardianul porţilor infernale.
Un simbol creştin, datând din primul secol, este cel al Bunului Pastor purtând pe umerii săi un miel sau o oaie, cu alte două oi alături de el. Mielul sau oaia de pe umeri semnifică sufletul celui mort renăscut de Dumnezeu în Rai. Cele două oi ce-l însoțesc pe păstor îi reprezintă pe sfinţii care au parte deja de fericirea eternă. Sursa: traditii-superstitii.ro
Cea mai frumoasă expoziție de Paște. Icoane pictate pe ouă de struț
Steaua din Betleem care l-a anunțat pe Iisus. Explicații posibile
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook