Simona Ionescu / Redactor Șef

Scad salariile de la 1 septembrie pentru o categorie mare de români. Cine vor fi cei afectați de decizia Guvernului

Scad salariile de la 1 septembrie pentru o categorie mare de români. Cine vor fi cei afectați de decizia Guvernului
Guvernul vrea să taie o parte din facilitățile fiscale pentru sute de mii de angajați din România. De la 1 septembrie urmează ca salariile acestora să scadă semnificativ. Nu este vorba despre angajații IT.

De câțiva ani, angajații din construcții au contribuție zero la sănătate, iar Guvernul vrea să schimbe situația de la 1 septembrie. Contribuția este în valoare de 10%, ceea ce înseamnă că un român care lucrează în acest domeniu și are un salariu minim de 4000 de lei din care primește 3150 de lei lunar, va încasa mai puțin cu 400 de lei.

Sau, în cazul în care o persoană care lucrează în cele două domenii amintite are un salariu brut de 3.000 de lei, înseamnă că are un venit net lunar de 2.362 de lei. Este important de precizat că un salariu de 3.000 de lei brut în orice alt domeniu, în care sunt plătite toate taxele și contribuțiile, reprezintă 1.898 de lei net.  Așadar, în cazul în care facilitățile fiscale vor fi eliminate pentru angajații din Agricultură și Construcții diferența este semnificativă. Acești angajați ar urma să primească cu 464 de lei mai puțin.

Angajații din construcții și agricultură vor plăti contribuția la sănătate de la 1 septembrie

Reprezentanții Sanitas vor avea mai mulți bani începând cu 1 august

Situația e cu totul diferită în ceea ce-i privește pe reprezentanții Sanitas. După multe negocieri cu statul, aceștia vor primi salarii mai mari începând cu 1 august. Decizia a fost luată după o întâlnire dintre reprezentanții Sanitas, Marcel Ciolacu și Marian Neacșu.

„Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenţei medicale, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut”, se arată în comunicat comunicatul.

Medicii vor primi bani mai mulți de la 1 august

Gărzi mai multe, bani pe măsură

Personalul medical care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă vor beneficia de o indemnizație lunară brută. Pentru o gardă în afara normei legale, medicii specialiști și primari vor mai avea 500 de lei. Pentru două gărzi, acestora le va intra în buzunar suma de 1000 de lei. Tot 500 de lei vor primi și biologii, chimiștii și biochimiștii care realizează lunar cel puțin două gărzi.

Aceeași sumă o vor primi și asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Pentru fiecare zi lucrată în timpul liber, sărbători legale sau alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, reprezentanții Sanitas vor primi între 100-300 de lei lunar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre