Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul care zguduie politica sud-coreeană. Prima doamnă și geanta Dior

Scandalul care zguduie politica sud-coreeană. Prima doamnă și geanta Dior
Politica sud coreeană e în șoc. La doar câteva luni de la alegerile generale, partidul președintelui Yoon Suk Yeol este în criză după ce soția sa a fost acuzată că a acceptat în mod necorespunzător o geantă de designer.

Prima doamnă a Coreei de Sud este filmată în secret în timp ce primește un cadou generos din partea unui pastor care pledează pentru unificarea cu Coreea de Nord: o geantă de designer.

La mai puțin de trei luni de la alegerile pentru Adunarea Națională a țării, presa sud-coreeană este inundată de acuzații și recriminări, toate acestea provenind din presupusul cadou al unei genți Dior, în urmă cu mai bine de un an. Tulburările au început cu o întâlnire între pastorul american de origine coreeană Choi Jae-young și Kim Keon Hee, soția președintelui Yoon Suk Yeol.

Întâlnire cu prima doamnă Kim

Choi are o istorie de angajament cu Nordul și a vizitat țara comunistă de mai multe ori pentru a conduce rugăciuni la cele câteva biserici de stat din Pyongyang. El spune că a fost motivat de dorința de a „împărtăși sfaturi” în chestiuni legate de unificare cu actuala administrație și astfel a abordat-o pe prima doamnă Kim.

Cultivând o relație cu aceasta care a culminat cu o întâlnire individuală în 2022, la doar câteva luni după ce soțul ei a devenit președinte. În timpul acestei întâlniri, Choi susține că a surprins-o pe Kim angajată într-o conversație telefonică care atingea subiecte sensibile de stat. Alarmat de natura presupusei discuții, el a decis să înregistreze în secret următoarea lor întâlnire, folosind o cameră de spionaj ascunsă într-un ceas de mână.

Prima doamnă a Coreei de Nord

I-a oferit primei doamne o geantă Dior în valoare de 2240 de dolari

Acuzațiile de abuz de putere nu sunt un subiect de râs în Coreea de Sud: fosta președintă conservatoare, Park Geun-hye, a fost pusă sub acuzare și închisă pentru corupție, înainte de a fi grațiată de succesorul său. În timpul celei de-a doua întâlniri a lui Choi cu Kim, acesta i-ar fi oferit o geantă Dior în valoare de 3 milioane de woni (2.240 de dolari).

Atât geanta, cât și camera ascunsă au fost furnizate de site-ul de știri de stânga Voice of Seoul, cunoscut pentru opoziția sa fermă față de guvernul Yoon. Voice of Seoul a publicat videoclipul la sfârșitul lunii noiembrie. În acesta, prima doamnă este văzută discutând cu Choi, care îi spune lui Kim că i-a adus un cadou. La care ea răspunde: „De ce continui să cumperi astfel de obiecte? Te rog să nu cumperi lucruri atât de scumpe”. Deși transferul genții Dior către Kim nu este evident, aceasta continuă să fie așezată pe masă în prezența ei.

Pastorul spune că prima doamnă a fost anunțată dinainte de cadoul pe care-l va primi

Vorbind cu presa străină, Choi a declarat că a fost pur și simplu motivat de dreptul publicului de a afla despre presupusa corupție. El susține că i-a trimis un mesaj lui Kim în prealabil, anunțând-o că îi aduce geanta și că nu a existat nicio încercare de a o refuza sau de a o returna ulterior.

Potențialele repercusiuni juridice sunt ambigue: legile anticorupție interzic soțului/soției unui funcționar public să primească cadouri în valoare de peste 1 milion de woni (748 de dolari) într-o singură ședință, dar acestea trebuie să fie „în legătură cu îndatoririle funcționarului public”. În același timp, Choi însuși se confruntă cu critici din partea susținătorilor președintelui, care spun că această stratagemă este o încercare de a influența alegerile.

Prima doamnă a Coreei de Nord împlicată într-un scandal politic din cauza unei genți

Kim nu e străină de controverse

The Guardian nu a putut verifica în mod independent videoclipul sau afirmațiile lui Choi, însă agenția anticorupție a declarat că investighează cazul. Până în prezent, nu a existat nicio declarație oficială din partea biroului prezidențial. Kim Keon Hee nu este străină de controverse, după ce a rezistat unei serii de acuzații, inclusiv plagiat în ceea ce privește scrierile sale academice, CV-uri și acuzații de manipulare a acțiunilor.

Controversele s-au dovedit a fi o bătaie de cap și o sursă de jenă pentru soțul ei. La începutul lunii ianuarie, Yoon a pus veto la un proiect de lege care ar fi autorizat o anchetă specială privind presupusa implicare a soției sale în manipularea acțiunilor. În contextul în care alegerile generale din Coreea de Sud sunt programate pentru 10 aprilie, ambele partide politice majore fac tot posibilul pentru a-și asigura sprijinul.

Niciunul dintre cele două partide nu se bucură de o favorabilitate publică semnificativă, iar ambele părți se luptă cu propriile lupte interne pentru putere. În acest context, noul scandal al poșetelor nu ar fi putut veni într-un moment mai prost pentru președinta țării, care este profund nepopulară.

Într-un sondaj publicat de un canal de știri local, 69% dintre respondenți au declarat că Yoon trebuie să își explice poziția în legătură cu controversa din jurul primei doamne. Un alt sondaj, realizat în decembrie, a arătat că 53% dintre respondenți cred că Kim a acționat necorespunzător, în timp ce 27% au spus că a fost prinsă într-o capcană întinsă pentru a o face de râs. „Este o bombă politică. Riscurile Kim Keon Hee nu vor face decât să crească”, a declarat Rhee Jong-hoon, un analist politic.

„O problemă de interes public”

Loialiștii președintelui au respins scandalul genții ca pe o campanie de defăimare. Dar unii membri ai partidului său de guvernământ, Partidul Puterea Poporului, au pledat pentru scuze, iar liderul interimar al partidului, Han Dong-hoon, a recunoscut că această controversă ar putea fi „o problemă de interes public”.

Săptămâna trecută, Han – care până de curând a ocupat funcția de ministru al justiției și a fost considerat în general drept cel mai apropiat consilier al lui Yoon – a declarat că, deși scandalul genților Dior a fost o „înscenare planificată cu ajutorul unei camere de spionaj… au existat mai multe abateri în gestionarea problemelor”.

Sursă foto: www.theguardian.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre