Dacă vreți să vedeți cum arată școlile viitorului, le veți găsi în Sectorul 6 al Capitalei. Aici elevii vor învăța cu roboței și prin realitate virtuală. Toate cele 14 colegii și licee din Sectorul 6 vor fi dotate cu laboratoare inteligente, în valoare totală de 9,5 milioane de lei. Este vorba de bani nerambursabili, obținuți prin PNRR, după ce unitățile de învățământ au depus cereri de finanțare, în primăvara anului trecut.
Școlile s-au mobilizat sub îndrumarea Direcției pentru Fonduri Externe din Primărie. Ele au depus solicitări de finanțare pentru a-și înființa așa-numitele „Smart Lab-uri”. Proiectele au fost aprobate, iar luna aceasta au început să semneze contractele de finanțare cu Ministerul Educației.
Primele școli ale viitorului funcționează deja
„Vorbim de câte două smart-lab-uri pentru fiecare dintre cele 14 licee/colegii tehnice, proiecte în valoare de 9.500.000 lei! Sunt bani europeni, din „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”. Noi avem deja două astfel de laboratoare funcționale, unul la Colegiul Național Grigore Moisil și unul la Școala Gimnazială Nr. 311”, a anunțat primarul Ciprian Ciucu.
La Școala 311 funcționează unul dintre cele mai performante Smart Lab-uri din București, înființat în urma unei finanțări de 115.000 de euro din partea Primăriei Sectorului 6. Laboratorul are mobilier ergonomic, 26 unități de lucru integrate, ochelari de realitate virtuală, creioane 3D polaroid, imprimantă 3D, scaner 3D, tablă interactivă cu sistem complet de microfoane și camere video.
Laboratorul de la Colegiul Grigore Moisil este dotat cu 40 de laptopuri performante, 34 de ochelari de realitate virtuală, creioane, scanere și imprimante 3D, o tablă interactivă cu videoproiector, doi roboți educaționali multifuncționali și 40 de kituri robotice Arduino.
Ce dotări smart vor avea restul școlilor din Sectorul 6
Noile laboratoare smart care vor fi înființate în celelalte 14 colegii și licee, vor fi dotate, fiecare, cu display interactiv, imprimantă 3D, roboți educaționali, 24 de kituri robotice pentru începători, ochelari de realitate virtuală, cameră pentru videoconferință, sistem de sunet, sistem All-In-One, conținut educațional. Conform Primăriei Sectorului 6, în programul de finanțare este inclusă și o sesiune de instruire a cadrelor didactice.
Pornind de la ideea că educația copiilor ar trebui să se facă la un alt nivel, unul mult mai actual, mai interactiv și atractiv, laboratoarele inteligente pot fi folosite la orice materie, nu doar la orele de informatică sau de robotică. Astfel, profesorii își pot preda în mod aplicat materia, pot prezenta videoclipuri, imagini 360 de grade, indiferent de materie etc.
Mai mult decât atât, prin intermediul sistemului de audio-video streaming, elevii pot să colaboreze cu alte școli din ţară și străinătate, dotate cu laboratoare digitale similare. Profesorii vor putea, de asemenea, să colaboreze între ei. Laboratoare digitale inteligente aduc un nou concept în învățământul românesc, schimbă modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis, interactiv.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook