Simona Ionescu / Redactor Șef

Se modifică Codul Rutier începând cu 2025. Ce ar trebui să știe șoferii

Se modifică Codul Rutier începând cu 2025. Ce ar trebui să știe șoferii
Începând cu 2025, Codul Rutier va suferi o serie de modificări. Ce reguli noi ar trebui să respecte șoferii de anul viitor.

Mai multe proiecte legislative au fost aprobate de Senat și se află acum în Camera Deputaților pentru votul final. Care sunt modificările ce vor fi introdus în Codul Rutier și pe care șoferii vor trebui să le respecte. 

Șoferii sub 21 de ani nu au voie să conducă mașini puternice

2025 vine cu multe modificări fiscale, legislative dar și în ceea ce privește Codul Rutier. O regulă foarte importantă se referă la interdicția pentru tinerii sub 21 de ani și cei care au mai puțin de un an experiență la volan în a conduce mașini puternice.

„Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum și celor care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 kW însemnate”, se arată în proiectul legislativ. Regula se va aplica și motocicliștilor.

RCA obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice

De asemenea, potrivit noului proiect de lege, RCA devine obligatorie și RCA pentru biciclete și trotinete electrice. Conducătorii acestor vehicule vor trebui să facă polițe de asigurare de răspundere civilă obligatorie, care le vor folosi pentru a acoperi daunele, în caz de accidente.

Sisteme care vor avertiza șoferii prin sunete și vibrații în pedale

Se modifică Codul Rutier începând cu 2025. Ce ar trebui să știe șoferii
Se schimbă Codul Rutier

Din vara acestui an, Uniunea Europeană a cerut ca toate mașinile care sunt fabricate în Europa vor trebui să fie echipate cu senzori care detectează limitele de viteză de pe drumurile publice. Astfel că șoferii vor fi avertizați prin sunete și vibrații în pedală sau volan atunci când conduc cu o viteză mai mare.

Aceste tehnologii se bazează pe indicatoare rutiere sau datele GPS care avertizează conducătorii auto. S-a luat această măsură ca urmare a faptului că doar anul trecut au fost raportate peste 700 de accidente anul trecut.

Permise pentru tineri de 17 ani

Potrivit noului proiect, tinerii de 17 ani ar putea obține  permise pentru categoriile B și BE, dar nu vor ieși în trafic decât însoțiți de un adult care are permis de conducere de minim 10 ani.

„Persoana care însotește un minor care deține permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE și conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul pentru încălcarea regulilor de circulație”, se precizează în expunerea de motive.

Ce se întâmplă cu permisele șoferilor trecuți de 80 de ani

Permisul de conducere pentru șoferii sub 70 de ani, ar putea fi valabil pentru 15 ani, față de 10 ani cât este în prezent. Pentru cei trecuți de 80 de ani, valabilitatea ar putea fi redusă la doi ani.

Permisele emise anterior rămân valabile până la termenul de expirare inițial. Pentru a obține permisul de conducere, viitori șoferi vor trebui să aibă un minim de 45 de ore, față de 30 cât sunt în prezent. Conform noului proiect examenul auto nu va mai fi susținut doar de polițiști, ci și de examinatori atestați.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre