Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfânta Mucenică Iuliana, protectoarea femeilor care nasc şi a mamelor tinere

Sfânta Mucenică Iuliana, protectoarea femeilor care nasc şi a mamelor tinere
Pentru că a refuzat să se închine idolilor păgâni, Iuliana a fost spânzurată de păr, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieșit nevătămată. Protectoarea femeilor care nasc şi a mamelor tinere.

Sfânta Mucenică Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nașteri și în timpul diverselor boli. În icoane este zugrăvită și în chipul unei persoane care reușește să prindă în lanțuri un diavol înaripat, dar și cum suportă diverse torturi luptându-se cu diavolii.

Sfânta Mucenică Iuliana, protectoarea femeilor care nasc şi a mamelor tinere

Sfânta Muceniță Iuliana este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 21 decembrie. S-a născut și a crescut în orașul Nicomidia din Bitinia (Asia Mică).

Tatăl muceniței, bogatul păgân Africanus, unul dintre demnitarii Nicomidiei care avea legături la curtea împăratului Maximin (285-305), dorea înrudirea cu familia tânărului Eleusie, o altă familie bogată din același oraș.

Pentru că la romani se obișnuia logodna timpurie a doi tineri, Iuliana, care avea doar 9 ani, s-a văzut logodită cu Eleusie.

Însă nimeni nu știa că tot de la o vârstă așa fragedă Iuliana era creștină în ascuns. Toți cei din jurul ei îi admirau frumusețea, cumințenia și înțelepciunea.

Iuliana citea, dar nu legendele zeilor păgâni, ci învățătura Sfintelor Scripturi, lucru pe care nu-l știau nici părinții și nici logodnicul. Trecând șapte ani de când se logodise și apropiindu-se ziua nunții, Iuliana s-a gândit să pună o condiție soțului ei, spunându-i: „Nu fac nuntă până nu vei fi eparh”.

Deși condiția era destul de grea, căci funcția de eparh (conducător al unei întregi provincii) era una foarte înaltă și greu de obținut, împăratul i-a acordat această funcție lui Eleusie, după multe străduințe.

Tânărul s-a întors acasă pentru a o înștiința pe Iuliana de această mare bucurie și de data aceasta Iuliana a fost nevoită să-i spună adevărul: i-a mărturisit că este creștină și că nu se poate căsători cu el.

Sfânta Mucenică Iuliana afost torturată

Iubirea logodnicului s-a transformat atunci în ură și cum persecuțiile împotriva creștinilor erau în plină desfășurare, Iuliana a fost supusă la suplicii.

Mai întâi, s-a încercat arderea ei de vie, însă focul din cuptor în care a fost aruncată nu a atins-o. A fost aruncată apoi într-o căldare cu plumb încins, dar, prin grija lui Dumnezeu, acesta i s-a părut fetei ca o baie caldă. Mai mult, focul pe care era așezată căldarea s-a ridicat brusc, arzându-i pe cei din preajmă.

Văzând cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au crezut în Hristos. Noii mărturisitori au fost martirizați împreună cu Sfânta Mucenică Iuliana, care nu a renunțat la credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Acesteia i s-a tăiat capul. Avea doar optsprezece ani. Sursa: calendarulortodox.ro


Victoraș, fiul Regelui sucurilor, va sta față în față cu judecătorii. Cică și-a băgat prea tare nasul în Poliție

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre