Simona Ionescu / Redactor Șef

Situație absurdă cu noile buletine electronice. Spațiul este prea mic

Situație absurdă cu noile buletine electronice. Spațiul este prea mic
La două săptămâni de când a început emiterea noilor buletine electronice, autoritățile se confruntă deja cu probleme. S-a ajuns inclusiv la o situație absurdă, din cauză că spațiul este prea mic.

Distribuirea noilor cărți de identitate digitale a început întâi în județul Cluj, pe 20 martie, urmând ca procedura să fie extinsă în maxim două luni de zile la nivel național. La doar două săptămâni distanță, autoritățile se confruntă cu o situație absurdă la care aparent nu există rezolvare, căci spațiul de pe buletinele electronice este prea mic. 

Cărțile de identitate digitale au venit cu o serie de schimbări, printre care și avantajul că românii care își schimbă domiciliul vor putea doar să înregistreze adresa nouă în mod electronic, fără să fie nevoie să schimbe buletinul cu totul. 

Numele unui român, prea lung ca să încapă în buletinele electronice

Cu toate că autoritățile au luat în calcul o serie de standarde prin care să se asigure că toate numele și datele pot fi scrise pe formatul de buletin nou, iată că s-a ivit totuși o situație de-a dreptul absurdă. Este vorba despre un român al cărui nume este compus din 18 cuvinte. Astfel, numele său nu încape deloc pe noile buletine digitale, nici dacă s-ar scrie pe toată suprafața documentului. 

„Suntem obișnuiți ca la Evidența Persoanelor să avem niște standarde și șabloane în care să încadrăm toți cetățenii. Avem în România un cetățean al cărui nume de familie este compus din șapte cuvinte, iar prenumele său conține 11 cuvinte.

Situație absurdă cu noile buletine electronice. Spațiul este prea mic
Numele unui român e format din 18 cuvinte, astfel că nu încape în cartea de identitate digitală

Nu avem cum să emitem cartea electronică de identitate pentru acest caz: chiar dacă am folosi întregul spațiu al noii cărți de identitate, nu am putea încadra toate cele 18 cuvinte. Au existat foarte multe probleme de acest fel. Au existat foarte multe probleme de acest fel”, a explicat Cătălin Giulescu, șeful Evidenței Populației. 

Probleme și cu privire la rubrica „Gen/Sex”

Introducerea buletinelor digitale a generat ample dezbateri, atât în privința protecției datelor personale stocate pe cipul electronic, cât și legat de posibila înlocuire a rubricii „GEN” cu „SEX”.

Aceste subiecte au atras atenția publicului și a experților, mulți exprimând îngrijorări legate de confidențialitatea informațiilor și de efectele pe termen lung ale acestei schimbări. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri