Simona Ionescu / Redactor Șef

Spania renunță la eleganță pentru a economisi energie. Așa se va evita folosirea aerului condiționat, crede premierul lor

Spania renunță la eleganță pentru a economisi energie. Așa se va evita folosirea aerului condiționat, crede premierul lor
De obicei o apariție publică sobră, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ținut po conferință de presă fără a avea cravata la gât, ca accesoriu.

Pedro Sanchez și-a motivate gestul prin intenția de a economisi energie prin reducerea consumului cu aerul condiţionat. El le-a cerut și altor miniştri şi oficiali de stat să îi urmeze exemplul şi să nu mai poarte cravată.

Politicianul spaniol a apărut fără cravată şi cu gulerul cămăşii descheiat la o conferinţă de presă la Madrid şi a ținut să atragă atenția asupra acestui aspect:

„Mi-ar plăcea să observaţi că nu port cravată. Asta înseamnă că putem cu toţii să facem economii din punct de vedere energetic.”.

Ce măsuri vor adopta spaniolii

Şeful guvernului spaniol a anunţat că miniştrii vor adopta luni mai multe „măsuri urgente” pentru economisirea energiei, așa cum fac și alte ţări europene, însă nu aprecizat care vor fi acelea, scrie Agerpres.

Spania a redus deja consumul de energie în cadrul eforturilor cerute de UE pentru a elimina dependenţa de gazele naturale importate din Rusia. Printre altele, a fost încurajată telemunca, cu scopul de a limita utilizarea aerului condiţionat în sediile instituţiilor publice şi s-a recomandat reglarea climatizării la cel puţin 27 de grade şi a încălzirii pe timp de iarnă la maximum 19 grade.

În luna mai, Comisia Europeană a prezentat un plan în valoare de 210 miliarde de euro care prevede dezvoltarea surselor de energie regenerabile şi economisirea energiei, ca reacţie la războiul din Ucraina. Tot cu scopul de a reduce achiziţiile de gaze din Rusia, Uniunea Europeană a cerut marţi tuturor ţărilor membre să îşi reducă consumul de gaze pe perioada august 2022 – martie 2023 cu cel puţin 15% din media pe ultimii cinci ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre