Simona Ionescu / Redactor Șef

Spitalul sectorului 6 are banii necesari pentru demararea construcției. S-a primit o finanțare record

Spitalul sectorului 6 are banii necesari pentru demararea construcției. S-a primit o finanțare record
Spitalul sectorului 6 a primit o finanțare record de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. E vorba de 75 milioane de euro.

Primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu și Tomáš Bocek, viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat pe 31 mai 2024 contractul de finanțare a lucrărilor primului spital ridicat în România după 45 de ani. Acesta se ridică la 72,9 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 364 milioane de lei. Alte aproape două milioane de euro au fost primite luna trecută.

Spitalul din sectorul 6 va fi primul spital generalist de stat din București construit de o autoritate publică locală în ultimii 45 de ani. La eveniment au participat Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor și Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Va fi construit pe o suprafață de 33.000 mp

Spitalul sectorului 6 va fi construit pe Bd. Timișoara 101E, între cartierele Drumul Taberei și Militari, pe o suprafață de peste 33.000 mp. Valoarea construcției se ridică la 145,8 milioane de euro, iar jumătate din sumă, 72,9 milioane de euro, este asigurată printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu sprijinul Invest EU.

Garanția pentru această sumă este acoperită de Comisia Europeană. Pentru restul sumei, Primăria Sectorului 6 va folosi alte surse de finanțare: fonduri europene, fonduri de la bugetul local și de stat.

Primii bani, aproape două milioane de euro, au venit luna trecută, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar contractul s-a semnat la Paris, la sediul instituției, între primarul Ciprian Ciucu și Tomáš Bocek. Grantul este nerambursabil și va fi folosit pentru asistență tehnică.

„Acesta este proiectul vieții mele”

Primarul Ciprian Ciucu a mărturisit emoționat că „acesta este proiectul vieții mele, proiectul meu de suflet”, care „acum are și finanțare”. Edilul susține că spitalul nu va deservi doar sectorului 6, ci și sectorului 5 și „toată salba de localități din jurul Bucureștiului în această parte a orașului și poate chiar mai departe. Avem Bragadiru, Domnești, Chiajna, până la Ciorogârla sau poate chiar până la Pitești. Autostrada este în proximitate, va putea să primească urgențe”.

„Suntem mândri să-l susținem”

Spitalul sectorului 6 are banii necesari pentru demararea construcției

La rândul său, viceguvernatorul BDCE, Tomáš Bocek, a mărturisit că este primul proiect în domeniul medical al BDCE în România și „suntem mândri să-l susținem, este extrem de ambițios și curajos”. De asemenea, președintele Senatului, Nicolae Ciucă a declarat că spitalul care se va face prima după 45 de ani în București „vine cu un nou standard.

Adică are absolut totul cuprins în proiect. Ca atare, odată ce va fi realizat, vom avea un standard de referință care va putea fi aplicat și preluat de toți cei care vor dezvolta astfel de proiecte”. Construcția spitalului va dura trei-patru ani.

Cum va arăta spitalul din sectorul 6

Noul spital va avea 307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi), opt săli de operații, șapte săli de nașteri, 75 de cabinete medicale, opt secții: Cardiologie, Neurologie, Obstetrică & Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulți, Unitate de Terapie Intensivă Neonatologie, Medicină internă, Neonatologie și Chirurgie.

Vor lucra 33 de specialități, clinică de recuperare, laboratoare și o farmacie cu circuit închis și un compartiment de Primiri Urgențe de 1.680 mp. De asemenea, va exista o parcare cu 365 de locuri. Ultimul spital generalist ridicat și înființat în Capitală a fost Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, în 1979.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre