Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul a dat legea împotriva țepelor! Toți românii primesc acum protecție

Statul a dat legea împotriva țepelor! Toți românii primesc acum protecție
Nu există român care să nu fi cumpărat vreodată un produs și să constate ulterior că acesta nu e bun. Ce e de făcut în această situație?

Clienții urmează să fie mult mai bine protejați în relația cu diverși comercianți. Dacă vă dați seama că produsul nu corespunde cerințelor în decurs de 30 de zile de la livrarea acestuia, veți putea beneficia de înlocuirea acestuia.

Potrivit unui nou proiect de lege, consumatorii pot să beneficieze fie de repararea produsului, fie de înlocuirea acestuia. Va fi modificată OUG 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare, iar proiectul de lege urmează să fie semnat de președintele Klaus Iohannis.

În consecință, “în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”, consumatorilor li se va putea înlocui produsul achiziționat.

Ce spune legea actuală

Potrivit legii actuale, când consumatorul observă în cel mult o lună de când a cumpărat sau i s-a livrat un produs neconform, poate opta pentru o măsură corectivă.

Consumatorii, protejați în fața vânzătorilor

E vorba fie de repararea acestuia, fie de înlocuirea lui, dar de cele mai multe ori vânzătorii aleg prima variantă.

Iar dacă, totuși, se optează pentru înlocuire, consumatorii așteaptă foarte mult, iar procedeul este foarte greu. Inițiatorii proiectului de lege au ales să ajute consumatorul când se constată “că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”.

Reparația sau înlocuirea trebuie să aibă loc în cel mult 15 zile

Ordonanța se ocupă și de activitățile artizanale sau profesionale și decide că vânzătorul trebuie să repare sau să înlocuiască bunul neconform, în baza garanției comerciale, în cel mult 15 zile. Se așteaptă ca proiectul să fie promulgat prin decret prezidențial. După ce va fi publicat în Monitorul Oficial va începe să fie aplicat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre