Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu. Totuși, banii aduc fericirea

Studiu. Totuși, banii aduc fericirea
Tot ce ați știut dintotdeauna nu mai e valabil. Un studiu științific răstoarnă înțelepciunea populară care spunea  că banii nu aduc fericirea.

Ei bine, banii aduc fericirea și acest lucru e acum demonstrat științific. Dar încă nu putem spune cu cât sunt mai mulți, cu atât aduc mai multă fericire. Doi specialiști au realizat calcule interesante.

Bogații au șanse mai mari de a fi fericiți, susține un studiu științific. Oamenii tind să spună că „banii nu pot cumpăra fericirea” și că „este mai bine să fii sărac și sănătos, decât bogat și bolnav”. Aceste proverbe puneau la îndoială rolul pe care îl joacă banii în fericirea umană, dar  fac referire la cu totul alte vremuri.

Există o corelație între venituri și fericire

Doi câștigători ai Premiului Nobel pentru economie, Daniel Kahneman și Angus Deaton, au concluzionat că există o corelație între venituri mai mari și fericire. Dar numai până la o anumită limită, și anume până la un venit anual de 75.000 de dolari (80.000 de euro).

Potrivit lui Kahneman și Deaton, orice câștig peste limita de mai sus nu mai are un impact semnificativ asupra fericirii. Explicația e  că la acel nivel, oamenii s-au obișnuit deja să fie confortabili din punct de vedere financiar. Astfel că fac doar ajustări minime ale stilului lor de viață cu fiecare creștere suplimentară de venit, notează Evenimentul Zilei.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista științifică americană PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) din Statele Unite ale Americii, a ajuns la o concluzie complet diferită.

Banii aduc fericirea. E demonstrat științific

Cercetătorii americani conduși de Matthew Killingsworth au descoperit că atât „bunăstarea trăită”, cât și „bunăstarea dorită” cresc odată cu venitul. Noul studiu se bazează pe o analiză a rapoartelor de evaluare a 33.391 de adulți din SUA. Aceștia au fost contactați prin intermediul smartphone-urilor lor.

Bunăstarea trăită a fost măsurată cu întrebarea „Cum te simți acum?”. În același timp, bunăstarea dorită a fost măsurată cu întrebarea „În general, cât de mulțumit ești de viața ta?”.

Poate că cea mai interesantă constatare a acestui nou studiu este că limita unui venit anual de 75.000 de dolari (80.000 de euro) identificată de Kahneman și Deaton nu există. Asocierea dintre venituri și bunăstare a fost practic identică pentru veniturile sub și până la 80.000 de dolari și pentru venituri mai mari de 80.000 de dolari. Sau echivalent în euro.

Cum s-a studiat fericirea bogaților

Acest nou studiu s-a bucurat de unele avantaje metodologice față de studii mai vechi. De exemplu, în studiile mai vechi, respondenții au putut răspunde doar „da” sau „nu” la întrebări despre fericirea lor. Studiul actual a folosit o scară de răspuns variind de la „foarte rău” la „foarte bun”.

Contactarea oamenilor prin intermediul smartphone-ului le-a permis cercetătorilor să măsoare experiența respondenților chiar în momentul în care au fost contactați. În contrast, în studiile mai vechi, respondenților li sa cerut să-și amintească starea emoțională într-un moment anume din trecut.

Până în prezent, nu a existat niciodată un studiu care să fi întrebat indivizi foarte bogați despre sentimentele lor de fericire. Prin „foarte bogați”, ne referim la persoanele libere din punct de vedere financiar. Adică, acele persoane care au atât de mulți bani încât nu mai trebuie să lucreze. Persoane care ar putea trăi confortabil din profitul activelor lor. Pentru a face acest lucru, este nevoie de active nete de peste 11 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că grupul super-fericiților e unul foarte mic.

Sursa foto: Pixabay

Catacombele din Paris. Locul care a inspirat filmele de groază

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre