Într-un interviu rar, ministrul Alexandru Rafila vorbește despre suferințele sale. Lumea nu știe, dar e tată singur, divorțul i-a marcat viața, iar medicina l-a ținut în sărăcie. Ministrul Rafila a urmat Medicina, inspirat de cariera tatălui său. În prezent, nu exclude posibilitatea ca fiul său, Petru, care este încă adolescent, să-i calce pe urme.
Deducem din răspunsurile oferite Cancan.ro, că Alexandru Rafila este încă burlac. Își face cumpărăturile singur și vorbește doar despre fiul lui adolescent. De asemenea, este foarte deschis în ce privește viața de tată divorțat și despre cum reușește să colaboreze cu fosta soție pentru a-și crește fiul.
Medicina l-a ținut în sărăcie pe ministrul Sănătății
Alexandru Rafila a crescut în cartierul Drumul Taberei din București. Alegerea profesiei de medic a fost influențată de tatăl său, care era medic de familie într-o localitate aflată la 30 de km de Capitală. Tânărul Rafila a urmat cursurile Liceului C.A. Rosetti, apoi a intrat la Facultatea de Medicină din prima încercare, în 1980.
După absolvirea facultății, a cunoscut sărăcia. A avut dificultăți financiare mai ales în perioada stagiaturii și rezidențiatului, când veniturile sale erau mici. Practic, atunci, a trăit pe banii părinților. Sprijinul lor a fost esențial în acea perioadă, iar munca a fost soluția pentru a depăși provocările. Abia după ce a devenit cadru universitar și medic specialist, în 1992, a reușit să-și echilibreze veniturile, deși nu au fost niciodată foarte mari, spune el.
Alexandru Rafila, în căutarea iubirii
Ministrul Rafila clarifică zvonurile matrimoniale. A fost căsătorit, dar acum este bărbat divorțat și tată singur. El s-a căsătorit în anul 2000, dar a divorțat după numai câțiva ani. A avut, apoi o relație lungă cu mama copilului său și nu consideră că este nimic neobișnuit sau contradictoriu în povestea sa personală. Vorbind la trecut despre aceasta, ministrul pare să dea de înțeles că legătura nu mai este de actualitate.
„Este vorba despre informații personale, dar nu este niciun secret, m-am căsătorit în anul 2000 și am divorțat câțiva ani mai târziu. Am avut o lungă perioadă o relație consensuală cu mama copilului meu. Nu mi se pare nimic spectaculos sau contradictoriu în ceea ce privește starea mea civilă”, a declarat ministrul Rafila în interviul menționat.
El păstrează legătura cu fosta soție și colaborează pentru a-i oferi fiului lor cel mai bun sprijin în viață. ministrul a vorbit și despre atacurile la viața sa intimă vehiculate în presă și în mediul online. „Cred că există o limită și o decență pe care ar trebui să le respectăm cu toții și să ne gândim întotdeauna atunci când facem ceva, cum ar reacționa cei apropiați oricărei persoane dacă ar fi victimele proferării de minciuni, calomnii și amenințări”, a punctat ministrul Sănătății.
Rafila pune accent pe independența fiului său în educație, declarând că atât el, cât și mama băiatului își doresc să-l pregătească pentru o viață independentă și respectată în societate. Fiul adolescent, Petru are libertatea de a-și exprima opiniile și de a beneficia de avantajele societății în care trăiește, însă anumite limite îi sunt impuse pentru a-i cultiva un respect profund pentru valorile sociale și pentru credință.
Întrebat dacă și-ar dori ca Petru să aleagă medicina, Alexandru Rafila răspunde că ar fi încântat. Nu neapărat pentru a-i urma lui, ci pentru că medicina presupune empatie și dedicare față de oameni. Totuși, insistă că alegerea finală trebuie să fie a lui Petru, pentru a-și construi o carieră pe care o consideră potrivită pentru el.
Ministrul Rafila își face singur cumpărăturile
În legătură cu obiceiurile sale de cumpărături, Alexandru Rafila afirmă că preferă să investească în lucruri de calitate, fără a se orienta către branduri de lux. Își cheltuie banii pe nevoile zilnice și vacanțele petrecute cu fiul său.
„Nu am slăbiciuni legate de cumpărături. Dar întotdeauna prefer să cumpăr lucruri de bună calitate fără ca acestea să facă parte din categoria mărcilor de lux. Așa cum spune multă lume, mai ales cei mai în vârstă: suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Cheltuielile sunt în zona produselor necesare traiului zilnic și pentru câte o vacanță împreună cu băiatul meu. Până la urmă, sunt un om obișnuit care își face singur cumpărăturile direct din magazin sau on-line”, a declarat ministrul pentru sursa citată.
Singurele regrete din viața lui Alexandru Rafila sunt legate de proiecte pe care nu a reușit să le finalizeze. În același timp, recunoaște că funcția de responsabilitate publică i-a limitat timpul personal, iar acest lucru s-a tradus într-un regret major – lipsa de timp pentru a petrece momente de calitate cu fiul său în ultimii ani. Totuși, el speră ca satisfacțiile realizărilor să depășească regretele.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook