Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste uriașă pentru pacienții oncologici. Ministrul Rafila a spus când

Veste uriașă pentru pacienții oncologici. Ministrul Rafila a spus când
La fel ca în restul lumii, și în România crește constant numărul pacienților oncologici, iar Ministerul Sănătății face demersuri pentru a le facilita accesul la tratamente competitive dar și pentru a le garanta un nivel de trai decent.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat o veste uriașă pentru pacienții oncologici. El a anunțat că Registrul Național de Cancer va fi operațional până la sfârșitul anului în curs. Astfel, pacienții oncologici nu vor mai trebui să umble cu dosarele medicale după ei ori de câte ori se duc la un specialist sau la un tratament, ci toate informațiile legate de cazul lor se vor regăsi, într-un format standardizat, pe platforma informatică. Datele pacienților vor fi introduse în sistem acolo unde vor fi diagnosticați.

Alexandru Rafila cancer
Ministrul Alexandru Rafila a spus când va fi gata Registrul Național de Cancer

„Legislația a fost adoptată pentru realizarea Registrului Național de Cancer. Să nu vă închipuiți că este un caiet în care cineva începe să scrie. Trebuie să intre date din diverse sisteme, din diverse unități medicale, unde cancerul este diagnosticat. Setul de date care trebuie introduse este standardizat, în momentul de față”, a spus ministrul Rafila.

Ministrul Rafila a spus când va funcționa registrul pacienților oncologici

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost finalizat un set de documente tehnice care să stea la baza achiziției publice pentru realizarea acestei platforme informatice care va fi unică în România. Oficialul spune că acest Registru de Cancer va fi operațional „până la sfârșitul acestui an”. Datele referitoare la pacienții oncologici vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticați cu cancer, a mai adăugat ministrul.

În acest moment, pacienții oncologici sunt nevoiți să ducă rezultatele investigațiilor pe care le fac în privat la medicul de familie, pentru ca acesta să le introducă în sistem.

Se înființează și un al doilea registru național

Odată avansat Registrul National pentru Cancer, ministrul Sănătății a declarat că se are în vedere și înființarea unui registru al pacienților cu boli rare. Potrivit lui Rafila, unul dintre obiectivele Ministerului Sănătății este legat de Registrul de Boli Rare. Cu atât mai mult cu cât instituția a acumulat experiență cu registrul de boli oncologice, în curând vor începe lucrările pentru a se genera și o platformă online în acest sens. Aici diversitatea este foarte foarte mare, sunt foarte multe tipuri de boli, iar setul de date care trebuie introdus trebuie oarecum standardizat, a maio explicat ministrul Sănătății.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre