Simona Ionescu / Redactor Șef

Tichetele de creșă, un ajutor prețios pentru părinți. Ce documente sunt necesare pentru a le obține

Tichetele de creșă, un ajutor prețios pentru părinți. Ce documente sunt necesare pentru a le obține
Părinților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului li se acordă lunar tichete de creșă.

Acestea pot fi utilizate doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris micuțul, indiferent că e vorba de instituție de stat sau privată.

Autoritățile s-au gândit la o soluție pentru ca persoanele care sunt în concediu de creștere a copiilor să se reîntoarcă la muncă. În acest sens, li se acordă tichete de creșă, care le sunt necesare pentru a plăti servicii pentru supravegherea și dezvoltarea copilului.

Valoarea tichetului de creșă este de 600 de lei în acest moment. Acesta a crescut cu 30 de lei față de luna aprilie, când era de 570 de lei. Guvernanții au decis ca această valoare să fie menținută până cel puțin în septembrie 2023 și e posibilă o nouă creștere.

Persoanele cărora li se acordă tichete de creșă nu beneficiază de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului

De aceste tichete de creșă beneficiază în primul rând persoanele care au îngrijă copii cu vârsta de maxim doi ani, sau trei ani în cazul copiilor cu handicap. Acestea nu trebuie să beneficieze de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului.

 

Tichetele de creșă se eliberează doar în format electronic

Pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod trebuie să fie numele și adresa emitentului, precum și perioada de valabilitate. Dar și interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri şi servicii, precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care va utiliza tichetul de creşă.

Ce acte vă trebuie pentru a obține tichetele de creșă

Pentru a intra în posesia tichetelor de creșă aveți nevoie de o cerere tip, un act eliberat de creșa unde este înscris copilul, precum și o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că tatăl/mama nu beneficiază de tichete de creșă. Mai aveți nevoie și de o altă declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt părinte sau tutore regal nu are concediu sau indemnizație de creștere a copilului.

Ultimele acte necesare pentru obținerea tichetelor de creșă sunt o copie după certificatul de naștere al copilului și alte documente care pot fi solicitate de angajator. Beneficiarii tichetelor de creșă trebuie să știe că acestea se emit doar în format electronic. Potrivit normelor de aplicare, tichetele de creșă pot fi acceptate și de bonele care lucrează cu forme legale. Cu o singură condiție: trebuie să aibă încheiat un contract cu emitentul de bilete.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre