Simona Ionescu / Redactor Șef

Timișoreni! Primarul v-a făcut cadou un morcov de Paște. Voi sunteți iepurii!

Timișoreni! Primarul v-a făcut cadou un morcov de Paște. Voi sunteți iepurii!
După Revoluție, ca  de altfel în  mai toate localitățile din România, și în Timișoara s-a obișnuit amenajarea unor decoruri pascale. Un cadou neașteptat au primit locuitorii orașului de pe Bega.

Timișoreni! Primarul v-a făcut cadou un morcov de Paște. Acesta e decorul care a apărut deja în Piața Libertății din Timișoara. Și s-a dorit să fie unul impresionant. În ideea că sărbătoarea renașterii, Învierea lui Iisus Hristos  e atractivă pentru cei mici deoarece acum vine Iepurașul. Iar ca să vină, el trebuie ademenit cu mâncare. Adică cu morcovi.

Morcovul din Piața Libertății din Timișoara e un trunchi de copac, lung de câțiva metri, vopsit în portocaliu. În capătul mai gros i s-au înfipt crengi din plastic, verzi, care simulează frunzele. Decorul pascal tronează în mijlocul pieței, lângă o cabană albă din lemn care a primit autorizație să vândă obiecte artizanale. Morcovul poate fi folosit ca și bancă de odihnă sau de contemplare a edificiilor din jur.

Cum sunt iepurii?

Iepurii pot fi și animale de companie. Sunt foarte ataşați de casă. „Se domesticesc uşor, sunt simpatici, veseli, inteligenţi şi iubesc compania oamenilor”, arată un site de profil. Durata de viaţă a iepurilor este de aproximativ 10 ani. Iepurii sunt originari din sud-vestul Europei (Peninsula Iberică) şi din nord-vestul Africii.

Știați că romanii au fost primii care i-au domesticit? În prezent există mai multe rase de iepuri, dar cele mai populare sunt rasele pitice (iepure berbec, hermelină, Rex, Angora). Fânul, alături de morcovi și alte legume intră în meniul preferat al iepurilor.

Ar mai trebui să știți că iepurii posedă un instinct nativ de sociabilitate. Masculii cu femelele sau perechile de acelaşi sex se înţeleg excelent chiar dacă sunt castraţi, mai arată sursa citată.

1 Mai și Paște cu până la 30 de grade, furtuni puternice și praf saharian

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre