Simona Ionescu / Redactor Șef

Tortul prințeselor. Rețeta s-a publicat pentru prima dată în anul 1930

Tortul prințeselor. Rețeta s-a publicat pentru prima dată în anul 1930
Realizat din pandișpan, cremămde vanilie și frișcă naturală, tortul prințeselor sau Prinsesstårta, de formă semisferică e tot ce vă trebuie pentru a vă bucura micuțele.

Celebru în Suedia la începutul secolului trecut, acest desert a fost preferatul prințeselor Margaretha, Märtha si Astrid, fiicele prințului Carl al Suediei și Norvegiei, Duce de Västergötland.

La început, această minunăție s-a numit tortul verde, dar i-a fost schimbată denumirea în tortul prințeselor, pentru că a fost iubit atât de mult de micile moștenitoare ale prințului Carol. Rețeta acestuia a fost publicată pentru prima dată în anul 1930, în cartea de bucate semnată de Jenny Åkerström și la scurt timp a început să fie realizat de cofetăriile din Suedia.

Tortul prințeselor, un deliciu la îndemâna gospodinelor

Ingredientele necesare

Pentru a realiza acest tort aerat, delicat și extrem de bun, aveți nevoie de următoarele ingrediente 4 ouă (separate în gălbenușuri și albușur), 100 g zahăr tos, 100 g făină, un vârt de cuțit de sare, ½ baton vanilie sau 1 plic cu zahăr vanilat. Crema de vanilie se obține din 3 gălbenușuri, 250 ml lapte, 50 g zahăr pudră, 20 g făină, 1 plic cu zahăr vanilat sau miezul și păstaia unui baton de vanilie, 10 g gelatină (granule sau foi).

Umplutura se realizează din 500 g căpșuni tăiate în bucățele, 100 g zahăr tos, 50 ml apă. Vă mai sunt necesare 600 ml frișcă naturală, 100 g zahăr pudră, miezul unui baton de vanilie sau 1 plic cu zahăr vanilat. Pentru decor aveți nevoie de 300 g marțipan, puțin colorant alimentar verde, 50 g marțipan colorat roz pentru trandafir, 100 g zahăr pudră. Puteți folosi chiar și un trandafir natural sau bobocul unei flori preferate.

Mod de preparare

Faceți un pandișpan, lăsați să se răcească, apoi tăiați în trei fo egale. Aveți grijă să decupați marginile rumenite ale foilor folosind o foarfecă. Pregătiți acum crema de vanilie din trei gălbenușuri. Puneți la înmuiat 10 g gelatină în 100 ml apă rece. Trageți crema fierbinte de pe foc și puneți gelatina în ea. Acoperiți crema cu folie de plastic alimentară și lăsați câteva ore la rece.

Cum faceți umplutura de fructe

Spălați căpșunile, curățați de codițe, apoi puneți la fiert 50 ml de apa cu 100 g zahar tos. După ce siropul este gata, adăugați bucățile de căpșuni și lăsați la fiert pentru maxim cinci minute, pentru a-și păstra textura. Lăsați apoi gemul să se răcească. Întrucât crema de vanilie cu gelatină este rece, puteți bate frișca, având grijă să devină spumoasă, dar totuși puțin moale. Amestecați crema de vanilie cu frișca bătută și veți obține cea mai senzațională cremă.

Cum se decorează

Foaia de pandișpan se va pune deoparte, pentru că o veți folosi la realizarea cupolei tortului. Folosiți un carton rotund, de dimensiunea tortului și așezați pe acesta prima foaie de pandișpan. Acoperiți cu gemul de căpșuni, cu tot cu siropul din vas. Deasupra căpșunilor puneți patru linguri cu cremă și nivelați.

Urmează a doua foaie de pandișpan care se așează peste căpșuni și se acoperă cu foarte multă vreme, nivelată sub forma unei cupole. Puneți și ultima foaie de pandișpan și aveți grijă să-i dați forma de semisferă curbând-o puțin peste mormanul de cremă, apoi introduceți la rece pentru minim o jumătate de oră.

Frământați marțipanul cu mâna și picurați puțin colorant verde peste acesta, apoi frământați din nou. Puneți zahăr din pudră pe masa de lucru și întindeți foaie de marțipan cu sucitorul. Trebuie să fie mult mai mare decât suprafața formei de tort pentru a-l îmbrăca așa cum trebuie. Acoperiți tortul cu marțipanul, iar excesul se va tăia.

Decorați folosind trandafir din marțipan roz sau orice boboc de floare doriți și la bază, pentru a arăta perfect, puneți o panglică tot de culoare verde. Deasupra presărați puțin zahăr pudră. Ați pregătit cel mai gustos tort al prințeselor, iar invitații vor fi fermecați de acest desert.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre