Simona Ionescu / Redactor Șef

Tot ce nu știați despre lumânările de la nuntă. Ce să faceți cu ele ca să vă meargă bine în căsnicie

Tot ce nu știați despre lumânările de la nuntă. Ce să faceți cu ele ca să vă meargă bine în căsnicie
Cununia religioasă nu înseamnă doar rochie de mireasă și buchet, o importanță deosebită având și lumânările.

Se numesc făclii și se spune că îi însoțește pe miri de-a lungul vieții.

Tot ce nu știați despre lumânările de la nuntă. Ce să faceți cu ele ca să vă meargă bine în căsnicie

Cununia religioasă este cel mai important moment când doi tineri își unesc destinele. Iar lumânările de cununie se numără printre obiectele nelipsite de la acest eveniment. Tradiția spune că acestea trebuie să fie cumpărate numai de nași, la fel ca și voalul miresei. În timp ce părintele face slujba de cununie, lumânările sunt ținute fie de nași, fie de domnișoara, care va fi însoțită de cavalerul de onoare.

Nu trebuie aduse la biserică în aceeași mașină

Tot tradiția spune că lumânările nu trebuie aduse la biserică în aceeași mașină, de aceea nașul și nașa vor trebui să vină cu mașini separate. Lumânările de cununie nu vor fi aprinse decât în momentul slujbei. Acestea trebuie să fie confecționate din ceară curată, nu din parafină. La opt zile după cununie, nașii alături de miri vor merge din nou la biserică pentru ca preotul să le citească o slujbă specială, pentru ca iubirea lor să fie la puternică și peste ani, apoi vor fi lăsate în sfântul locaș.

Lumânările de la cununie trebuie lăsate în sfântul lăcaș

„Mirii împreună cu nașii, având lumânările de la nuntă, trebuie să vină la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune specială. Îți citez din Molitfelnic: „Venind tinerii cu nașii la biserică, preotul ia epitrahilul și iese în tinda bisericii, unde aceștia așteaptă – având aprinse lumânările de la nuntă…” mai departe fiind redată rânduiala propriu – zisă.

Și iată ce se specifică la finalul rânduielii: „apoi, dând cântăreților lumânările pentru a fi folosite în biserică”. Așadar, lumânările de la cununiei trebuie lăsate la biserică. Singura problemă este că, în loc să se folosească lumânări de ceară curată, la majoritatea nunților se folosesc, din păcate, lumânări din parafină, care de care mai împopoțonate, ce nu pot fi utilizate efectiv în cadrul slujbelor.

Pentru că fumegă foarte mult, picură excesiv, nefiind realizate din materii prime potrivite pentru cult. De aceea, recomand ca lumânările de la cununie să fie din ceară curată! Lăsându-le la biserică, ele pot fi aprinse la diferite slujbe, pot fi folosite la ieșirea preotului la vohoduri și așa mai departe”, au spus sfinții părinți, potrivit ortodoxia.me.

Sursă foto: emag

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre