Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți proprietarii de animale de companie trebuie să știe ce au de făcut în caz de boală. E lege și nu e de joacă

Toți proprietarii de animale de companie trebuie să știe ce au de făcut în caz de boală. E lege și nu e de joacă
A avea un animal de companie nu este cel mai ușor lucru. Acesta nu e o jucărie, ci un alt membru al familiei, și e firesc să fie tratat ca atare.  Când animalele de companie se îmbolnăvesc, nu puțini sunt aceia care caută cei mai buni specialiști, pentru a rezolva problemele.

Colegiul Medicilor Veterinari București avertizează că toți proprietarii de animale de companie trebuie să știe ce au de făcut în caz de boală. Medicii atrag atenția că încă de la începutul acestui an a intrat în vigoare Ordinul 128/2021 al A.N.S.V.S.A., prin care s-a stabilit modelul de prescripție medicală veterinară ce va fi utilizat în caz de nevoie pentru animalele de companie.

Noile rețete sunt necesare inclusiv în cazul în care animalului îi este prescris un produs medicinal de uz uman în condiții excepționale și conform cu legislația în vigoare.

Proprietarii de animale de companie trebuie să știe ce au de făcut

„În contextul actual legislativ, pentru a evita orice refuz de eliberare a unui produs medicinal de uz uman în baza unei prescripții medicale veterinare, ni se comunică noul model de prescripție, cu precizarea:

prescripțiile medicale emise de către medicii veterinari trebuie să fie conforme cu acest model;

– orice eliberare a unui produs medicinal de uz uman pentru a fi utilizat la animale se face exclusiv în baza prescripției medicale veterinare oficiale;

– exemplarul vernil al prescripției se păstrează de către farmacia comunitară pe o durată de 5 ani;

Colegiul Medicilor Veterinari Bucureșrti arată cum trebuie și cum nu e permis să arate o prescripție medicală (Sursa foto: Facebook)

-noile prescripții medicale veterinare tipărite conform noilor prevederi legislative au Seria C și un număr începând cu 000001 până la 999999. Pe măsură ce se va tipări altă serie, farmaciile comunitare vor fi informate în timp util”, au transmis reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari București, pe pagina de Facebook oficială.

Aceștia au evidențiat și cum trebuie să arate prescripțiile, dar și cum nu pot să arate.

„Este nu doar greșit dar și foarte trist că un medic veterinar posesor al unei diplome și al unui atestat de liberă practică încă mai scrie rețete pe postit-uri sau pe formulare vechi și care ar fi trebuit retrase din circulație, atât timp cât exista niște reguli care trebuie respectate. Este unul din motivele pentru care noi, medici veterinari, nu mai suntem respectați”, au mai punctat medicii veterinari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre