Tradiția spune că în Săptămâna Luminată miercuri și vineri nu se ține post.
Potrivit tradiției, în Săptămâna Luminată preoții nu citesc Psaltirea și nu se fac parastase decât după Duminica Tomii. De asemenea, slujbele de înmormântare din această perioadă sunt înlocuite de slujba înmormântării.
În Miercurea Luminată femeile nu au voie să lucreze
Potrivit tradiției, în Marțea Luminată nu faceți curat în casă, nu spălați și nu călcați. Gospodinele trebuie să dea de pomană vin roșu și pască de la Paște. Miercurea Luminată, cunoscută ca și Sfânta Mercurie este momentul în care muncesc doar bărbații, femeile nu au voie. În caz contrar, se spune că în tot anul vor lipsi bucatele de pe masă.
În Sâmbăta Luminată purtați haine albe
Nici în Joia Luminată nu e voie să lucrați, pentru că veți atrage ghinionul asupra casei. Iar în Vinerea Luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii și este momentul în care se sfințesc fântânile. În Sâmbăta Luminată, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică cu un ou roșu pentru a se împărtăși.
Nu spălați, nu coaseți, nu călcați, dar purtați haine albe, pentru că veți atrage norocul și bunăstarea în casa și familia voastră. Cei care mor în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent ce păcate au făcut în viață.
Rugăciunea din Săptămâna Luminată vă scapă de orice problemă
Există și o rugăciune făcătoare de minuni, iar cine o citește va scăpa de toate necazurile, indiferent cât de grele ar fi. „Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin!
„Ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie”
Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
„Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic”
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic.
Și ne dăruieste în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin!”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook