Exasperați de numărul exagerat de turiști care vor să viziteze Pompeii, italienii au decis să trimită turiștii la plimbare și au luat o decizie drastică. Autoritățile care gestionează situl arheologic Pompeii, situat în sudul Italiei, au anunțat că vor introduce o limită zilnică de 20.000 de vizitatori.
Măsura, spun ei, se impune în cadrul unui efort de protejare a sitului antic și a intrat în vigoare începând de vineri, 15 noiembrie. Prin urmare, italienii au introdus bilete personalizate, nominale, conform unui comunicat publicat vineri de Parcul Arheologic Pompeii.
Italienii au luat o decizie drastică
În ultimii ani, numărul vizitatorilor la Pompeii a crescut considerabil. Inclusiv vedetele vin aici. Cel mai recent, Madonna a închiriat un amfiteatru antic în zonă pentru a-și celebra ziua de naștere. Ea a fost intens criticată pentru „afrontul” adus vestigiilor.
Pe de altă parte, în perioada de vârf a ultimului sezon turistic, care se întinde între 1 aprilie și 31 octombrie, s-a depășit pragul de 36.000 de vizitatori pe zi. De acum însă, numărul lor va fi redus, iar aceștia vor primi, la achiziționarea biletelor, inclusiv un interval orar în care le este permis accesul în celebru sit arheologic, se adaugă în comunicat.
View this post on Instagram
După cum se știe, orașul Pompeii a fost acoperit de cenușă și lavă când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr. Vulcanul a aruncat gaze și cenușă fierbinte în aer, ucigând majoritatea locuitorilor din Pompeii. Cenușa și roca vulcanică, numită pumice, au acoperit ulterior orașul și pe locuitorii săi, conservând scene terifiante, dar și arhitectura și istoria locului.
După ce a fost deschis publicului, situl a reprezentat din start o atracție turistică populară, dar numărul vizitatorilor a crescut exponențial, creând, în ultimii ani, mari probleme de logistică și conservare. Pe măsură ce numărul turiștilor a crescut de la mai puțin de 2,7 milioane în 2014 la peste 3,9 milioane în 2019, acest lucru a început să creeze probleme în sit.
Turiștii, trimiși la plimbare
Noua măsură a fost introdusă după un sezon de vară record, în care peste 4 milioane de persoane au vizitat situl arheologic situat lângă orașul Napoli. Au fost perioade cu aproape 40.000 de turiști care au vizitat locul zilnic.
„Lucrăm la o serie de proiecte pentru a reduce presiunea antropică asupra sitului, care poate reprezenta un risc atât pentru oameni, de exemplu în caz de cutremur, cât și pentru patrimoniul care este atât de unic și fragil”, a declarat directorul parcului, Gabriel Zuchtriegel, conform CNN. Acesta a spus că planul autorităților este să ofere „o experiență turistică lentă, sustenabilă, plăcută și fără turism de masă”.
Soluția pe care autoritățile italiene au identificat-o ca fiind viabilă a fost dispersarea vizitatorilor în jurul siturilor antice aflate mai departe, cu bilete all-inclusive și autobuze care leagă între ele aceste situri, pentru a degreva, pe cât posibil, orașul Pompeii de turiști.
„Grande Pompei”, cum a fost denumit proiectul, este un „parco diffuso” (parc arheologic dispersat), care include zona arheologică a orașului Pompeii, precum și vilele din apropierea localităților Boscoreale, Oplontis (în orașul modern Torre Annunziata) și Stabiae, aflate în actualul Castellammare di Stabia.
Primăria Romei caută o strategie pentru a proteja Fontana di Trevi de turiști
Nu numai la Pompeii se iau măsuri drastice. Încă din luna septembrie, autoritățile din Roma au anunțat că iau în considerare măsuri pentru a restricționa accesul la celebra Fontana di Trevi, pe măsură ce orașul se confruntă cu impactul turismului excesiv asupra capodoperei baroce târzii.
Printre măsurile avute în vedere se numără obligația de a rezerva dinainte locuri pentru vizitarea monumentului. Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a declarat că măsurile de limitare a numărului de turiști la celebrul monument reprezintă „o posibilitate foarte concretă”.
Acesta a dezvăluit că orașul analizează mai multe soluții posibile.
„Am decis să studiem și să explorăm această problemă pentru că situația devine din punct de vedere tehnic foarte greu de gestionat. Există o concentrație de oameni care face dificilă protejarea corespunzătoare a monumentului și este, de asemenea, adesea o sursă de degradare, așa cum ne spun constant polițiștii din zonă”, a subliniat el.
Nu e prima dată când se ia în discuție protejarea celebrei fântâni. În 2017, autoritățile au început să amendeze persoanele care se comportau necorespunzător la fața locului, inclusiv pe cei care se jucau cu apa, imitând scena Anitei Ekberg din „La Dolce Vita”. Dezbaterile din Roma au în vedere Jubileul din 2025, un eveniment anual al Bisericii Catolice Romane care se așteaptă să atragă mai mult de 30 de milioane de turiști și pelerini.
Venețienii și alți europeni au încercat limitarea numărului de turiști
Fontana di Trevi și restricționarea accesului turiștilor la Pompeii reprezintă cele mai recente preocupări a autorităților din Italia, după ce, anterior, municipalitatea din Veneția, un simbol al turismului excesiv în Europa, a experimentat impunerea unei taxe de intrare pentru vizitatori. În orașul – lagună, inclusiv transportul în comun pentru turiști este tarifat mult mai scump comparativ cu prețul plătit de locuitori.
În același timp, guvernele de pe întregul continent se confruntă cu efectele turismului în masă și iau în considerare sau adoptă măsuri variate.
Sursa foto: Pixabay, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Furtuna Alexandros vine cu ploi abundente, riscuri de inundații și vijelii. Zonele sub cod roșu
- Iahnie de fasole de la mănăstire. O rețetă de-ți lasă gura apă
- Simptomele timpurii ale cancerului pancreatic. Cei mai mulți le trec cu vederea
- Seniorii vor avea pensii mai mari din 2025. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie
- Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Mitul asasinatului de la Sarajevo. O nouă perspectivă propusă de un renumit istoric
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
- Rugăciunea mamei pentru fiul ei, cea mai puternică binecuvântare
- Andrei Doru, concurentul din sezonul 14 al Chefi la cuțite: un bucătar cu experiență internați...