Volodymyr Usov, fostul președinte al agenției spațiale naționale din Ucraina s-a gândit la o soluție cu totul ieșită din comun. Vrea astronauți modificați genetic, pentru că „vrem să ne dezvoltăm în spațiu, nu doar să supraviețuim câteva săptămâni”.
Usov susține că doar dacă voluntarii vor fi transformați în astronauți modificați genetic, spune antreprenorul cosmic planeta Marte se poate coloniza așa cum trebuie. „Pe Pământ, ceea ce suntem astăzi este rezultatul a milioane de ani de evoluție și de conectare la un anumit mediu de pe această planetă, care a fost foarte favorabil dintr-un motiv ciudat. Pe Marte sau în orice alt loc din univers, din ceea ce știu, nu este la fel de favorabil ca ceea ce este aici, pe Pământ.”, a spus Volodymyr Usov, a cărui țară este atacată de Rusia.
Se caută o soluție rapidă pentru editarea genelor
Pe de altă parte, Volodymyr Usov e de părere că oamenii de știință și industria privată trebuie să investească cât mai repede în adaptarea biologiei umane pentru spațiu și vorbește despre editarea genelor. „Trebuie să ne adaptăm foarte repede și, fără ca tehnologia să ne ajute în această adaptare, nu cred că acest lucru se poate întâmpla cu adevărat. Pentru că, dacă aduci comunitatea pe Marte, nu poate merge… Societatea, așa cum o vedem acum, este imposibilă, dacă nu ne adaptăm biologia pentru noul mediu.”, e de părere Volodymyr Usov.
Plămâni rupți și piele umflată
Ucraineanul a mărturisit că dacă oamenii vor ajunge pe Marte, vor avea parte de probleme de sănătate foarte grave, plămânii rupți și pielea umflată fiind doar câteva dintre acestea. De aceea, în viziunea sa, editarea genelor ar fi importantă. „Pentru evoluția noastră, selecția naturală funcționează perfect… Dar, dacă vorbim despre acest mediu absolut nou, va fi greu să ne limităm la selecția naturală, pentru că este nevoie de milioane de ani și de populații mari. (…) În spațiu nu vom avea așa ceva.
„Editarea genelor adaugă, elimină și modifică ADN-ul din interiorul genomului și prezintă un interes deosebit pentru combaterea bolilor”
Este o problemă… pe care trebuie să o rezolvăm, altfel nu vom putea să ne extindem dincolo de Pământ niciodată. (…) Editarea genelor adaugă, elimină și modifică ADN-ul din interiorul genomului și prezintă un interes deosebit pentru combaterea bolilor. (…) Genomurile noastre suferă mutații în fiecare zi, doar că nu avem o direcție pentru asta.”, a mai spus acesta. Iar următorul pas ar fi, din punctul de vedere al lui Usov, modificarea genetică a embrionilor, a ovulelor sau a spermei. Este însă convins că vor exista multe discuții pe această temă…
„Ar trebui să obținem oameni obișnuiți, medii, care să își adapteze genomurile pentru a crea noile trăsături”
„Sunt sigur că majoritatea oamenilor vor reacționa negativ, așa cum reacționează la orice inovație radicală. Dacă ai la îndemână o tehnologie care îți poate crește șansele de supraviețuire, îți poate crește șansele de a avea o viață mai bună într-un alt tip de mediu, a nu face acest lucru este, de fapt, lipsit de etică. Dacă poți să ajuți oamenii și să salvezi vieți, dar nu faci asta, atunci nu este eti. (…)
Dacă vorbim despre colonii în care sunt mii de oameni, bineînțeles că nu am putea obține oameni cu toate aceste genomuri în cantități atât de mari. De aceea, ar trebui să obținem oameni obișnuiți, medii, care să își adapteze genomurile pentru a crea noile trăsături care îi vor ajuta să supraviețuiască în afara Pământului”, a explicat Usov.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook