UE spune NU la fondurile PNRR pentru România. Spitalele noi, construite pe împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții

Vin vești proaste pentru România de la Uniunea Europeană. Proiectul pentru cele 24 de spitale noi, care urmau a fi construite din bani PNRR nerambursabili, a fost înfrânat de Comisia Europeană. În schimb, soluția propusă României este aceea de a împrumuta bani de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Cel care a dat vestea a fost Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene. Acesta a dezvăluit că din cele 24 de spitale noi, care trebuiau construite integral din fonduri nerambursabile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), sunt acum în discuții de finanțare doar 13.
Ministrul Marcel Boloș a declarat că, inițial, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevedea finanțarea a 24 de spitale, dar numărul acestora a fost redus la 19 după prima renegociere. În prezent, se poartă discuții cu Comisia Europeană pentru ca spitalele care au deja contracte semnate și lucrările începute să poată fi finanțate în continuare prin PNRR.
Negocierile sunt în curs și urmează să fie finalizate luna aceasta. Comisia Europeană este îngrijorată că proiectele, fiind complexe și cu risc ridicat, ar putea să nu fie finalizate până la termenul limită din 31 august 2026.
România trebuie să atragă 2,7 miliarde de euro prin PNRR pentru finalizarea investițiilor în spitale. Dacă acest lucru nu se va realiza, statul va fi nevoit să aloce bani din bugetul propriu pentru a evita ca spitalele să rămână doar niște șantiere neterminate.
Mai multe spitale se confruntă cu probleme majore: la Piatra Neamț licitația a fost anulată, la Lugoj contractul de finanțare este în curs de reziliere, iar la Spitalul Universitar din București licitația este suspendată. Spitalele MapN din Sibiu și Pitești solicită finanțare din alte surse. În total, nouă spitale sunt într-un stadiu de execuție sub 50%, unul depășește 50%, iar trei (Bistrița, Cluj, Balotești) au lucrările realizate în proporție de peste 70%.
Marcel Boloș a declarat că se caută soluții pentru finalizarea celor 19 spitale din PNRR. 13 dintre ele sunt în discuții cu Comisia Europeană pentru a rămâne finanțate prin PNRR, iar celelalte 6 ar putea fi transferate către Programul de sănătate sau finanțate printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Oficialul a subliniat că niciun spital nu va fi abandonat, iar proiectele vor avea surse de finanțare identificate pentru a nu afecta infrastructura sanitară. De asemenea, a atras atenția că un spital nu poate fi construit într-un singur an, deoarece este nevoie de ani de muncă pentru proiectare și execuție.
Marcel Boloş a prezentat stadiul negocierilor marți, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor. Mai multe dintre spitalele care erau parte din plan au pierdut finanțarea încă din 2023, din cauza „riscului ridicat de nerealizare”.
În timp ce fondurile PNRR sunt nerambursabile, banii obținuți cu titlu de împrumut de la Banca Europeană de Investiții vor trebui returnați.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook