Primele imagini din „Miorița”, cel mai nou film cu George Burcea. Banii, obținuți din PNRR

Au devenit publice primele imagini din „Miorița. De la capăt”, cel mai nou film cu George Burcea. După Netflix, joacă în filmul lungmetraj de debut al lui Călin Coman, care a făcut școala de regie la Londra, pe lângă studii de marketing și comunicare. Acesta va apărea curând în cinematografe.
Filmările la „Miorița. De la capăt”, au avut loc în județul Arad. George Burcea a interpretat rolul ciobanului ungurean. A îmbrăcat șuba de oaie, a purtat clop pe cap și a avut boată. Din ce se vede, a intrat perfect în rol, alături de Victor Manovici, fost actor al Teatrului Național din Timișoara, care, în ultima perioadă, a accesat exclusiv zona producțiilor independente. Al treilea personaj cheie, baciul moldovean, este actorul Victor Țăpeanu de la Cuibul Artiștilor.
Pentru filmări, echipa a mers într-o zonă rurală și a filmat într-o casă autentică pe care au strămutat-o dintr-un loc în altul.
„Am construit un set de film pentru „Miorița. De la capăt”. O casă din munți salvată și adusă în zona Șiria, Arad, la poalele Munților Zărandului”, au transmis producătorii filmului care va aduce pe marele ecran esența poetică și profundă a baladei, reinterpretând-o într-un context modern.
Filmul „Miorița. De la capăt” este un realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În curând, filmul care se autoproclamă „o baladă transformată în film”, va rula în cinematografele din România.
Amintim că poemul folcloric românesc „Miorița” e considerat a reda unul dintre cele patru mituri fundamentale ale literaturii românești. Are peste 1400 de variante în toate regiunile României. Este o creație autentic românească, având la bază, conform antropologilor, un rit de inițiere interpretat sub formă de colindă, în timpul sărbătorilor de iarnă.
View this post on Instagram
Cea mai veche variantă cunoscută a „Mioriței” este un colind din Transilvania, consemnat într-o garnizoană din Bistrița-Năsăud, de către ofițerul Ioan Șincai, fratele lui Gheorghe Șincai. Manuscrisul, care datează din perioada 1792-1794, a fost descoperit abia la sfârșitul secolului al XX-lea în Arhivele din Târgu Mureș și publicat în 1991.
Titlul baladei a fost propus de Vasile Alecsandri când a publicat balada pentru prima dată în secțiunea „Cântece populare românești” din gazeta „Bucovina” din Cernăuți (an III, nr. 11, sâmbătă, 18 februarie 1850), cu titlul „Mieoara”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook