Mii de români vor beneficia de creșterea valorii tichetelor începând cu luna aprilie, potrivit unui proiect de ordin al ministerului Muncii, aflat deja în dezbatere publică. Este vorba de valoarea tichetelor de creșă.
Valoarea tichetelor de creșă va crește din aprilie 2023, potrivit acestui nou proiect de ordin al ministrului Muncii, aflat în dezbatere publică. Concret, angajații cu copii foarte mici, care sunt deja beneficiarii tichetelor de creșă, vor primi o suplimentare a banilor. Astfel, valoarea tichetelor de creșă, de la 570 de lei la 600 de lei.
Potrivit actului normativ, tichetele de creșă se acordă angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat, care nu beneficiază de concediu și indemnizația de creștere a copilului cu vârstă sub 2 ani sau până la 3 ani, pentru copilul cu handicap.
Tichetele de creșă se pot folosi doar pentru plata taxelor la creșa unde își duc copiii pentru a putea continua să vină la serviciu. Beneficiar poate fi doar unul dintre părinți sau tutorele legal căruia i-a fost încredințat copilul. Valoarea se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție.
Ce presupune noul act normativ
„Art. 1. – Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei.
Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023”, se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.
Nu beneficiază de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook