Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde vă puteți testa rapid dacă aveți COVID-19. Raportarea devine obligatorie

Unde vă puteți testa rapid dacă aveți COVID-19. Raportarea devine obligatorie
Pe lângă testele PCR, laboratoarele medicale, medicii de familie şi spitalele trebuie să transmită şi rezultatele rapide ale testelor antigen pentru Sars CoV-2. De Sărbători au fost făcute puține teste.

Raportarea testelor rapide de detectare a coronavirusului devine obligatorie în România de luni, 4 ianuarie. Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a confirmat.

Unde vă puteți testa rapid dacă aveți COVID-19

Zilnic, la ora 13.00 aflăm câți români au mai murit de COVID-19, câți sunt la Terapie Intensivă, câți bolnavi mai sunt, câte persoane au fost testate. De luni, 4 ianuarie, cifrele ar putea crește pentru că laboratoarele medicale, medicii de familie şi spitalele trebuie să transmită şi rezultatele rapide ale testelor antigen pentru Sars CoV-2, pe lângă testele PCR.

Decizia vine după ce, în ultima perioadă, numărul testărilor PCR a scăzut semnificativ. În ce priveşte precizia acestor teste rapide, părerile sunt împărţite: în timp ce unii medici spun că precizia lor este de peste 90%, alţii susţin că ar fi mai mult de 50%.

Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii, a confirmat pentru Antena 3, că de săptămâna viitoare, rezultatele testelor antigen vor fi raportate obligatoriu de toată lumea, acest lucru însemnând spitale, medici de familie şi laboratoare medicale.

Astfel, cel mai probabil, de luni, 4 ianuarie, în raportarea zilnică făcută de Grupul de Comunicare Strategică vor apărea şi rezultatele acestor teste rapide.

Testele rapide au fost interzise din farmacii

În ultimele săptămâni, testele PCR au fost tot mai puţine, iar testele rapide au fost interzise din farmacii. Totuşi, ele se găsesc de vânzare on-line.

Medicii le recomandă celor care folosesc aceste teste rapide comandate pe Internet să fie foarte atenţi cum îşi recoltează probele, avertizează Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANM).

Testele rapide au fost interzise în farmacii

Ce este testul antigen

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte, informează ANM.

Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă.

Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.

Fiecare dispozitiv trebuie să fie însoţit de informaţiile necesare pentru a identifica producătorul şi pentru a fi folosit în siguranţă, ţinându-se seama de pregătirea şi de cunoştinţele utilizatorilor potenţiali. Aceste informaţii trebuie să apară pe etichetă şi în instrucţiunile de folosire.

Bilanț COVID-19, 2 ianuarie 202, în România: 1: 15.919 au decedat

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă, 2 ianuarie, că pe teritoriul României, au fost confirmate 637.395 de cazuri de persoane cu COVID – 19 şi 15.919 au decedat, de la începutul pandemiei.

În lume, sunt confirmate 82,5 milioane de cazuri confirmate și 1,8 milioane de decese, de la începutul pandemiei.


Ne va spune adevărul despre mătușa Tamara? Adrian Năstase vine la Denise Rifai

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre