Pentru prima dată în istorie, specialiștii americani au reușit un lucru incredibil: transplant de rinichi de la porc la om.
Unic în lume. Transplant de rinichi de la porc la om. Pacientul a acceptat acest organ
Medicina a făcut un pas extrem de important. O echipă extraordinară de specialiști americani au făcut un lucru cu adevărat incredibil. Au transplantat un rinichi de la un porc modificat genetic la o persoană. Potrivit New York Times, organul a funcționat normal.
Rinichiul a fost atașat unei persoane în moarte cerebrală
Transplantul a fost efectuat unei persoane în moarte cerebrală, ventilată mecanic, cu disfuncții renale. Familia a fost de acord cu experimentul înainte ca aceasta să fie deconectată la aparatele care o țineau în viață.
Procedura a fost făcută în septembrie de dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant Langone din New York. Rinichiul a fost atașat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara abdomenului. Organul a început să funcționeze normal și să producă urină și creatinină, în scurt timp. Procedura a fost monitorizată timp de trei zile.
Genele porcului au fost modificate genetic
Cu câțiva ani în urmă, specialiștii au creat un porc modificat genetic, așa încât țesuturile animalului să nu mai conțină molecula „galactoză-alfa-1” („alfa-gal”), cunoscută că declanșează respingerea aproape instantanee, după transplant. Porcul modificat genetic, a fost numit GalSafe. Experimentul a fost dezvoltat de United Therapeutics Corp’s Revivicor.
Și aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA în decembrie 2020 pentru consumul uman. S-a pus în discuție atunci și utilizarea lor sanitară. Acest transplant este un succes extraordinar și ar putea să rezolve o problemă cu care se confruntă omenirea în ultima perioadă, lipsa de organe umane necesare transplantului.
Sursă foto: digi24, hotnews
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook