Simona Ionescu / Redactor Șef

Va fi cutremur în sistemul de pensii. „Ne-au atenționat”, spune ministrul Boloș

Va fi cutremur în sistemul de pensii. „Ne-au atenționat”, spune ministrul Boloș
Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că România ar putea pierde până la 1,4 miliarde de euro din fondurile PNRR, dacă nu implementează o reformă pensiilor speciale. Va fi cutremur.

Ministrul a susţinut, joi seara într-o emisiune tv, că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei Europene asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.

„Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat: aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor!

Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, a spus Marcel Boloş.

El a prezentat și calcule care arată că România ar putea pierde până la 1,4 miliarde de euro, dacă nu implementează o reformă a aşa-numitelor pensii speciale.

„Reforma pensiilor speciale, ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spun dvs, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat.

Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş la TVR Info.

S-a discutat și despre riscul de depopulare a unor instituţii publice în cazul unei reforme drastice. Ministrul Boloş a povestit că oficialii europeni „au spus că aceste riscuri sunt ale statului membru” şi România trebuie să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pensii şi salariile bugetarilor.

De asemenea, oficialii europeni au atras atenția atenţia că dacă România nu face acum această „reformă este o chestiune de timp” până când va ajunge „în stare de dificultate”.

La nivel de coaliție se va discuta serios despre sistemul de pensii și ce alte măsuri se vor lua pentru a fi în concordanță cu cerințele Comisiei Europene, în așa fel încât să nu pierdem banii din PNRR și sistemul de pensii să nu intre în colaps peste câțiva ani.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre