Simona Ionescu / Redactor Șef

Va fi rău pentru pensionari. Formula de calcul arată că puțini vor mai avea o pensie decentă

Va fi rău pentru pensionari. Formula de calcul arată că puțini vor mai avea o pensie decentă
Se anunță vremuri grele cu adevărat pentru pensionari.  Cei mai mulți români vor ieși la pensie cu venituri  foarte mici. Practic, nu se vor putea descurca.

O simulare  bazată pe noul mod de calcul al pensiei vine cu rezultate extrem de îngrijorătoare pentru majoritatea românilor. Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de stat de doar 1.275 de lei.  Concluzia e că, după zeci de ani de contribuții plătite, bătrânețea contribuabililor nu va fi una lipsită de griji, ci, din contra, va fi una grea, complicată, mai mult la limita subzistenței.

Populaţie activă este în continuă scădere

România se confruntă cu o populaţie activă în continuă scădere. Numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor va influența negativ sistemul de pensii din România. Potrivit ultimelor actualizări, în prezent există 5,71 milioane de salariați activi în România, 4,5 milioane se află în mediul privat, iar 1,2 milioane sunt angajați la stat. Totodată, 4.787.920 pensionari au fost înregistrați în luna decembrie a anului trecut.

Românii care vor ieşi din câmpul muncii peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mult mai mică faţă de suma cu care au contribuit.

„Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, citat de Cancan.ro.

Ce salariu asigură o pensie echivalentă cu 1.000 de euro

Pentru o pensie echivalentă cu 1.000 de contribuabilii ar trebui să aibă în prezent salariul brut de 19.500 de lei. Amintim că începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.586 de lei la 1.785 de lei.

De la 1 ianuarie 2023,  o Ordonanță de Urgență a majorat mai multe venituri, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Astfel, în anul 2022, 398.983 persoane primeau pensie de invaliditate, 671 de lei,  dintre care 44.794 persoane pentru gradul I de invaliditate, în timp ce ajutor social au primit 146 pensionari (421 de lei în medie).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre