Potrivit noilor reglementări stabilite prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, elevii de gimnaziu și liceu vor primi vouchere în valoare de 250 de lei. Vestea i-a bucurat mult pe adolescenți.
Elevii de gimnaziu și liceu sunt încântați de vestea primită. Statul le va oferi un sprijin financiar de 250 de lei, sub formă de vouchere. Cardurile sunt reutilizabile și cu ajutorul acestora vor putea să participe la evenimente culturale, de la concerte la vizite la muzee. De asemenea, elevii vor putea să-și cumpere cărți sau să meargă în excursii cu tematici istorice și culturale.
Când vor primii elevii aceste vouchere
În anul 2024-2025 vor beneficia de programul „Vouchere culturale pentru elevi” elevii din clasa a XII-a. Elevii claselor a IX-a și a XII-a vor putea accesa acest program în anul școlar 2025-2026. Potrivit informațiilor oferite de avocanet.ro, programul se va extinde, iar în anul școlar 2026-2027 vor beneficia elevii claselor a V-a, a IX-a și a XII-a. După această perioadă, Ministerul Educației va face o analiză, urmând să decidă dacă acesta va continua și în anul școlar 2028-2029.
Vești bune și pentru donatorii de sânge
Pentru a-i stimula pe români să doneze sânge, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că valoarea actuală a tichetelor pentru donatori va crește de la 67 de lei la 280 de lei. Există însă niște reguli pentru ca o persoană să poată dona sânge. Trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme și un puls regulat între 60-100 de bătăi pe minut.
De asemenea pot dona sânge persoanele care nu au avut nici o intervenție chirurgicală în ultimele șase luni și femeile care nu sunt însărcinate, sau în perioada de lăuzie. Pentru a dona sânge nu aveți voie să consumați grăsimi sau alcool cu cel puțin 48 de ore înainte. Nu în ultimul rând, pentru a intra în rândul donatorilor de sânge, nu trebuie să suferiți de boli de inimă, hipertensiune, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook