Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru copii. Statul le dă bani timp de patru ani

Veste bună pentru copii. Statul le dă bani timp de patru ani
Marcel Ciolacu le-a dat o veste foarte bună copiilor care fac parte din familii cu venituri mici. Vor primi bani.

Potrivit informațiilor oferite de Marcel Ciolacu, banii primiți de copii se acordă sub formă de tichete sociale.

Peste 400.000 de copii care merg la grădiniță și la școală vor primi vouchere în valoare de 500 de lei pentru a fi achiziționate rechizite și haine. Condiția este ca micuții să provină din familii cu venituri mici, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. „Acordăm, astăzi (joi – n.r.), prin Ordonanță de Urgență, tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniță și la școală, la cursuri primare și gimnaziale”, anunță Marcel Ciolacu.

Tichetele se vor da timp de patru ani

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a menționat că aceste tichete se vor da anula, pe o perioadă de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024. Vor fi puși la bătaie 120 milioane de euro, bani proveniți integral din fonduri europene.

Când se vor depune cererile

Conform informațiilor oferite de edupedu.ro, părinții trebuie să depună cererile pentru tichetele de 500 de lei la școli până pe data de 26 octombrie. Școlile sunt obligate să le comunice părinților și care este modelul de cerere până la data de 22 octombrie. Banii se vor acorda într-o tranșă unică.

Art. 5 – „ (1) Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale”, se arată în document.

Copiii din familiile cu venituri mici vor primi bani timp de patru ani

Cine sunt cei care pot beneficia de acești bani

Potrivit proiectului de OUG, pot beneficia de aceștia bani următoarele categorii:

„a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate. Conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

  1. b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002. Respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;
  2. c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, se arată în proiect.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre