Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste extraordinară pentru pensionari. Ce se va întâmpla cu banii bunicilor începând cu luna martie

Veste extraordinară pentru pensionari. Ce se va întâmpla cu banii bunicilor începând cu luna martie
Anul trecut, pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 de lei li s-au reținut contribuții pentru asigurări sociale de sănătate. Situația se remediază acum.

Potrivit informațiilor oferite de șeful Casei de Pensii au fost tipărite taloanele de pensie, iar bunicii își vor primi banii înapoi.

Ordonanța de Urgență nr. 4/2003, care prevede că pensionarilor le vor fi restituite sumele reținute din pensii a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei care vor beneficia de această lege sunt pensionarii cărora le-au fost reținute contribuțiile de asigurări sociale de sănătate în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022.

„Sumele se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024”

Așa cum am spus de fiecare dată, ne ținem de cuvânt, astfel că, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, am început tipărirea taloanelor de pensie, în acest moment acțiunea fiind finalizată. Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024″, a transmis şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Banii vor fi restituiți în tranșe lunare

Restituirea banilor se va face din oficiu, fără ca cineva să facă vreo cerere și va avea loc în tranșe lunare. „Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv.

Se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, se arată în ordonanță. Dacă unii pensionarii au decedat, atunci banii îi vor primi urmașii acestora.

Foștii magistrați pot primi de 30 de ori mai mult

Persoanele cu o pensie de 4500 de lei vor primi de la stat 50 de lei pe lună, adică 6000 de lei/an. Cei mai fericiți sunt pensionarii foști magistrați care urmează să primească 1600 de lei/lună, adică 19.200 de lei/an.

„Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie (…) se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative”, mai scrie în ordonanţa de urgenţă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre