Potrivit unui nou proiect de lege care este dat în adoptare în Camera Deputaților, se dorește reducerea operațiunilor cu numerar în cadrul companiilor.
Dacă în prezent salariile se plătesc fie prin virament bancar în conturile angajaților, fie numerar, situația se va schimba în curând. Potrivit informațiilor oferite de Capital, pe masa Camerei Deputaților află un proiect de lege în care se specifică că trebuie să se găsească o metodă fără numerar, dar nu se spune exact modul în care se va proceda.
Posibil ca în viitor să se găsească și alte metode de plată. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în document.
Există și excepții de la plata în numerar
Vor exista totuși două excepții, e vorba de consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, adică cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, dar și cei care lucrează în apărare națională, siguranță națională și ordine publică.
Nu vor scăpa nici comercianții
Proiectul de lege prevede că nici comercianții nu vor mai proceda ca până acum, ci vor trebui să ofere o modalitate de plată fără numerar. Probabil că se va folosi plata cu cardul la terminalele POS, plata cu cardul online, dar și alte metode de plată care urmează să fie implementate de comercianți.
Mai mult, potrivit acestui proiect e posibil ca toți comercianții să fie obligați să accepte plata fără numerar, nu doar cei care au încasări de peste 50.000 de lei în numerar, ca până acum. E vorba de societăți, PFA, întreprinderi individuale sau familiale.
„Au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar”
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook