Conform unui proiect de ordonanță a Guvernului, șoferii nu-și vor mai putea cumpăra rovinietă pentru șapte zile. După data de 25 martie 2024, șoferii vor putea să-și achiziționeze rovinietă pentru o zi, 10, 30, 60 de zile sau un an, dar nu și pentru o săptămână.
Cât vor trebui să plătească șoferii pentru rovinietă
Șoferii care au nevoie de rovinietă pentru o zi vor scoate din buzunar 12,5 lei, iar pentru zece zile vor plăti 16,5 lei. Cine dorește rovinietă pentru o lună va trebui să plătească 26,5 lei, iar pentru două luni, suma se ridică la 42 de lei. Pentru rovinieta valabilă un an, veți plăti 139,5 lei. Tarifele sunt aplicabile pentru autoturismele obișnuite. Taxa pe drum cu o perioadă de trei luni va dispărea.
Cine trebuie să achiziționeze rovinieta
Taxa de drum sau rovinieta trebuie plătită de toți șoferii care vor să circule pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor, doar pe teritoriul României.
Rovinieta trebuie achiziționată de orice șofer care are reședința pe teritoriul României sau nu și pentru orice mașină care circulă pe drumurile țării. Înmatriculată în România sau în alte state.
Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea rovinietei
Pentru a putea achiziționa rovinieta, persoanele fizice trebuie să prezinte talonul sau cartea de identitate a mașinii, sau dacă autovehiculul este înmatriculat temporar, documente vamale. Persoanele juridice au nevoie de certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original. Precum și copie conformă cu originalul, semnată și ștampilată de patronul/administratorul societății comerciale.
De asemenea, mai este nevoie de buletinul celui care plătește rovinieta. Dacă mașina a fost achiziționată în leasing, este nevoie și de contractul de leasing. Dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar, veți avea nevoie și de documente vamale. Rovinieta se cumpără de la Poșta Română, benzinării OMV-Petrom, MOL, LUKOIL, Rompetrol, dar și de pe site-urile specializate. Cine va fi prins fără rovinietă va plăti o amendă între 250-4500 de lei, în funcție de categoria mașinii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook