Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste importantă pentru șoferi. Se schimbă valabilitatea permiselor de conducere

Veste importantă pentru șoferi. Se schimbă valabilitatea permiselor de conducere
Potrivit unui proiect de lege, adoptat de Senat, se poate schimba valabilitatea permiselor de conducere. Iată ce modificări se fac.

Valabilitatea permiselor de conducere poate crește de la 10 la 15 ani. Este un proiect de lege, adoptat marți de Senat și inițiat de Guvern.

Valabilitatea permiselor crește de la 10 ani la 15 ani

De creșterea valabilității permiselor de conducere ar putea să beneficieze aproape trei milioane de șoferi din România din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE. Pentru a reduce timpul alocat pentru reînnoirea acestora dar și pentru a reduce costurile, potrivit proiectului de lege, valabilitatea permiselor va putea crește de la 10 ani la 15 ani.

De asemenea, proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice scade valabilitatea permiselor de conducere pentru vehiculele din categoria AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani.

Se schimbă valabilitatea permiselor de conducere

Valabilitatea permiselor de conducere pentru persoanele de 80 de ani și peste este de doi ani

Conform unui amendament la proiectul de act normativ, valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile la persoanele de 80 de ani și peste este de doi ani. Conform unei alte modificări la proiect, permisele de conducere care au fost eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării legii, își păstrează valabilitatea administrativă înscrisă pe acestea.

Scopul noii legi este să reducă „numărul de șoferi care nu sunt apți medical să conducă și de creștere a siguranței rutiere”

„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor. De a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre