Simona Ionescu / Redactor Șef

Se schimbă regulile la îmbarcarea în avion. Ce spune noul proiect de lege propus de Comisia Europeană

Se schimbă regulile la îmbarcarea în avion. Ce spune noul proiect de lege propus de Comisia Europeană
În scurt timp, zborurile din UE vor suferi schimbări majore în ceea ce privește controalele de identitate.

Comisia Europeană a propus un proiect de lege potrivit căruia este posibil să devină măsură generală la toate zborurile verificarea identității pasagerilor.

Ce înseamnă asta? În primul rând că toate companiile aeriene vor trebui să strângă informații despre identitatea tuturor pasagerilor, care sunt cunoscute sub denumirea de date API. Acest lucru va fi valabil și pentru călătoriile interne sau în cadrul spațiului Schengen, care în prezent nu sunt supuse unor astfel de controale.

Cine va trebui să se ocupe de controalele de identitate

Conform noului proiect de lege, cei care vor trebui să se ocupe de verificarea identității nu vor fi agenții de frontieră, ci reprezentanții companiilor aeriene. Desigur există posibilitatea ca la punctele de control vamal să fie aglomerație, iar din acest motiv să existe întârzieri. Jan-Christoph Oetjen, un europarlamentar al partidului FDP e de părere că „zilele în care ne îmbarcam direct și decolam ar putea lua sfârșit.

Ce se va întâmpla la ambarcarea în avion

Pasagerii vor trebui să vină la ghișeul de check-in, chiar dacă au doar un bagaj de mână, iar Oetjen spune că e greu de crezut ca verificarea actului de identitate să se facă în același timp cu verificarea biletului. Pentru că există și unii pasageri care vor fi opriți de la îmbarcare, întârzierile vor fi semnificative. Rămâne de văzut ce decizii finale vor fi luate odată ce proiectul de lege propus de Comisia Europeană va fi aprobat.

Ce sunt datele API

Potrivit specialiștilor, datele API reprezintă tipul, numărul, țara de emitere și data expirării oricărui document de identitate. Precum și cetățenia, numele de familie, prenumele, sexul, data nașterii, compania aeriană, numărul zborului, data plecării, data sosirii, aeroportul de plecare, aeroportul de sosire, ora plecării și ora sosirii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre