Vestea tristă pentru bugetari este că, unii dintre ei, nu vor mai putea merge gratis în vacanțe. Pentru a respecta planul de austeritate, Guvernul va elimina 200.000 de posturi vacante și va limita sporurile funcționarilor la cel mult 20% din valoarea salariilor. Mai mult, din această vară, o parte dintre bugetari nu vor mai beneficia de tichete de vacanță.
Concret, de la 1 iulie, anumite categorii de angajați ai statului nu vor mai primi tichete de vacanță. Funcția de „șef de birou” va fi desființată, iar tichetele de vacanță vor fi acordate doar celor care câștigă sub 8.000 de lei net.
Tot ca plan al măsurilor de austeritate, în administrația publică, planul prevede reducerea cu 20% a posturilor de secretar de stat și blocarea funcțiilor de conducere la maximum 8% din totalul posturilor disponibile. De asemenea, se vor face ajustări și la nivelul remunerației bugetarilor.
Planul de austeritate se implementează de la 1 iulie
Prin noua lege a salarizării bugetare, Guvernul s-a angajat ca niciun spor acordat funcționarilor să nu depășească 20% din salariu, în contextul în care există bugetari cu sporuri de până la 80%. Bugetarii cu normă întreagă primesc în prezent tichete de masă în valoare fixă de 1.600 de lei pe an.
Pentru angajații part-time sau cei care lucrează pe bază de oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a tichetelor de vacanță pentru un program de opt ore. Este important de menționat că doar bugetarii cu salarii nete de până la 8.000 de lei vor mai primi tichete de vacanță.
Vacanțe plătite, doar pentru cei cu salarii de până la 8.000 de lei
„Valoarea voucherului de vacanță va crește de la 1.450 de lei pe an la 1.600 de lei pe an pentru a compensa introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță. Sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor”, se menționează în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026.
În plus, tichetele de vacanță pot fi utilizate pentru acoperirea costurilor de transport și masă, tratament balnear sau diverse activități recreative. Totuși, există și anumite restricții. De exemplu, tichetele de vacanță pot fi folosite doar pe baza actului de identitate și nu pot fi vândute sau transferate altor persoane.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook