Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi reguli pentru voucherele de vacanță 2024

Noi reguli pentru voucherele de vacanță 2024
Salariații din România pot fi fericiți. Vor pleca în vacanțe pe banii statului, respectiv ai angajatorului, și anul acesta. Voucherele de vacanță vor fi oferite și în 2024. Spre deosebire de anii anteriori, au apărut reguli noi pentru acordarea acestora.

Beneficiarii voucherelor de vacanță 2024 trebuie să știe că au intervenit schimbări importante cu privire la aceste beneficii acordate prin lege. De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noi reguli cu privire la acordarea voucherelor de vacanță 2024. În primul rând, a fost majorată valoarea acestora, de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. Există însă un detaliu important: majorarea valorică nu va ajunge la beneficiarii de tichete valorice, ci va merge la stat, sub formă de CASS.

BONUS: CASS

Mai exact, guvernanții au stabilit majorarea sumei voucherelor de vacanță pentru a compensa introducerea unei taxe noi, respectiv CASS. Din acest an, voucherele de vacanță sunt purtătoare de contribuții la asigurările de sănătate. Dar pentru ca valoarea lor să nu scadă, raportat la anul trecut, s-a dispus o majorare care acoperă suma ce trebuie virată statului sub formă de CASS.

Cea mai mare schimbare a regulamentului de atribuire a voucherelor de vacanță are legătură cu salariul angajaților. Astfel, dacă în trecut beneficiau de tichete de vacanță toți angajații din sistemul de stat, începând cu anul în curs, vor primi vouchere doar aceia acre au un salariu net mai mic de 8.000 de lei.

Voucherele se pot acorda pe card sau printr-o aplicație

Voucherele de vacanță 2024 vor fi emise atât pe cardul electronic, cât și prin intermediul unei aplicații. Plenul Camerei Deputaților a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual. Această măsură își propune să faciliteze procesul de emitere și utilizare pentru aceste beneficii. „În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual”, stipulează proiectul actului normativ.

Angajatorii împreună cu reprezentanții salariaților vor stabili modul în care se vor acorda voucherele. „La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unității emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, se arată în proiectul de act normativ.

Cum se folosesc voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță sunt acordate angajaților care lucrează în cadrul instituțiilor publice sau într-o companie privată. Valoarea lor diferă, în funcție de angajator. Pentru un angajat la stat, valoarea acestora ajunge la 1.600 de lei. Pentru un angajat în mediul privat voucherul de vacanță poate avea o valoare de până la 6 salarii minime brute pe țară.

Voucherele de vacanță se acordă pentru a acoperi plata cu serviciile de cazare și masă, în unitățile de turism de pe teritoriul României înscrise în program. Cu ajutorul lor se poate plăti cazarea la orice unități turistice; pachete turistice care includ cazare și transport, cazare și masă, cazare și tratament, respectiv  cazare și agrement.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre